Οι επαγγελματίες στο Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις” εκπαιδεύτηκαν στο σύνολό τους

clip_2

Εκπαίδευση στη μέθοδο της “Καταξιωτικής Διερεύνησης” στο Δήμο Αιγάλεω

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης με τίτλο «Εκπαίδευση στη μέθοδο της Καταξιωτικής Διερεύνησης» την Πέμπτη 1/12 και την Παρασκευή 2/12/2016 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό διήμερο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”, με μεγάλη επιτυχία.

Την εκδήλωση προλόγησε ο δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω, κ. Ευθύμιος Ζάχαρης και ταμίας στο Δ.Σ. του “Άρηξις” και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΟΚΑΝΑ.

Στο εκπαιδευτικό διήμερο συμμετείχαν περίπου 90 ειδικοί ψυχικής υγείας προερχόμενοι από Κέντρα Πρόληψης, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους φορείς της κοινότητας από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην εισαγωγική εκπαίδευση στη μέθοδο.

H Καταξιωτική Διερεύνηση (Appreciative Inquiry) είναι ένα εργαλείο που ενεργοποιεί τα αποθέματα και τις ικανότητες που έχουμε, μέσα από μια συνεργατική διαδικασία τεσσάρων βημάτων: α) διερεύνηση, β) οραματισμός, γ) σχεδιασμός, δ) υλοποίηση. Σήμερα, αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, καθώς καλούμαστε να επιλέξουμε τι στάση θα κρατήσουμε απέναντι στη ζωή, μέσα σ’ ένα κλίμα απαξίωσης, παθητικότητας, απομόνωσης και έλλειψης ελπίδας.

clipΚατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες, μέσα σ’ ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού, να εργαστούν σε ομάδες ως προς τα τρία πρώτα βήματα της μεθόδου, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα μιας βασικής αρχής της Καταξιωτικής Διερεύνησης: ότι η αλλαγή συμβαίνει μέσα από τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την αξιοποίηση και τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι επαγγελματίες στο Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις” εκπαιδεύτηκαν στο σύνολό τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ακόμη ένα εργαλείο για την εφαρμογή προγραμμάτων στην κοινότητα.

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις” Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής

Διεύθυνση: Σμύρνης 28 (2ος όρ.), Αιγάλεω
τηλ.-φαξ: 210 5313243
http://kentroprolipsisarixis.blogspot.gr
e-mail: kp.arixis@yahoo.gr