Τον δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει εντός της εβδομάδας το περίφημο νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με την οποία θα «χτίζεται» το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Στόχος της κυβέρνησης να θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τρεις καινοτομίες.
Αφενός την ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσό δαπανών με αγορές από κάρτα, αφετέρου τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS, ενώ, με το νομοσχέδιο, οι κλάδοι με υψηλά κρούσματα φοροδιαφυγής θα τίθενται σε στενότερο έλεγχο με τη χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
– Το ανώτατο ποσό δαπάνης με πλαστικό χρήμα για να δοθεί αφορολόγητο περιορίζεται από 30% σε 20%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενλω για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του εισοδήματος.
– Αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
– Αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
– Καμιά απόδειξη από γιατρό δεν θα «περνάει» αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα