Τα νέα εργατικά δυστύχημα που συνέβησαν, όπου ένας εργάτης καθαριότητας και ένας οδηγός απορριμματοφόρου άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, να ξεκινούν από το σπίτι τους για δουλειά και να μην ξέρουν αν στο τέλος της βάρδιας θα γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους.
Ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Επικεφαλής της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” Αγίας Βαρβάρας, επισημαίνει:
Ο κλάδος εργαζομένων στους ΟΤΑ καταμετρά την τελευταία 15ετία 69 χαμένες ζωές εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους, εκατοντάδες σακατεμένους και επίσης εκατοντάδες με επαγγελματικές ασθένειες, που όμως ακόμα δεν αναγνωρίζονται.
Για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε το κακό ριζικό των εργαζομένων, όπως βολεύει να τα παρουσιάζουν. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν αποτελεί «ατομική ευθύνη». Οι ευθύνες ανήκουν σε όλες τις κυβερνήσεις και στην πλειονότητα των δημοτικών αρχών, στην πολιτική που εφαρμόζουν. Είναι η πολιτική που βάζει την υγεία, την ασφάλεια και εντέλει την ίδια τη ζωή των εργαζομένων στο ζύγι κόστους – οφέλους.
Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην εργασία τους εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος, που όλοι τους, κυβέρνηση και δήμαρχοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν, ακόμα και να το μηδενίσουν, με δεδομένη τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση στους δήμους.
Η εντατικοποίηση της εργασίας από την τραγική έλλειψη προσωπικού, τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν χορηγούνται ή δίνονται με το σταγονόμετρο στους δικαιούχους, τα μέτρα προστασίας που δεν λαμβάνονται κατά την εργασία, οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η μη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού μαζί με την ελλιπή συντήρηση των οχημάτων – μηχανημάτων συνθέτουν το άκρως επικίνδυνο σκηνικό για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Με τη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας και τη μετατροπή της σε «Ανεξάρτητη Αρχή» η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες της, ενώ παράλληλα μεγεθύνει την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, που ως εργαζόμενοι στους δήμους τις ζούμε καθημερινά από την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, χωρίς να υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος από την «Ανεξάρτητη Αρχή».
Με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα.
.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” που κυκλοφορεί.
Από την Μαρία Σπυριδωνάκου