Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”: Λαμπαδηφορία και Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»
.
Λαμπαδηφορία και Εκδήλωση Μνήμης
αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
.
19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια ημέρα έντονα φορτισμένη! 353.000 ψυχές, ζητούν ακόμη δικαίωση!
.
Έχουμε χρέος σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και σε αυτούς που αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες, να τους θυμόμαστε, η μνήμη δεν πρέπει να χαθεί και οι νέοι πρέπει να μάθουν.
.
Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου, μεγάλη αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», συμμετείχε στις Κεντρικές Εκδηλώσεις της ΠΟΕ, στο Σύνταγμα και μετά στην πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία. Απόγευμα της ίδιας ημέρας και ο Σύλλογος πραγματοποιεί Εκδήλωση μνήμης στην πόλη του, την Αγ. Βαρβάρα.
.
.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, αναμμένες δάδες και τα μικρά παιδιά μ’ ένα λευκό λουλούδι στο χέρι, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης. Τα νταούλια χτυπούσαν ρυθμικά και όταν έφτασαν στη πλατεία “19η Μάη” τους περίμεναν όρθιοι, πλήθος κόσμου.
.
Μπροστά στο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια της Εκδήλωσης ανέλυσε τον όρο της Γενοκτονίας και με τα πολυάριθμα τμήματα ξετύλιξαν με ένα ξεχωριστό τρόπο την Ιστορία του Πόντου, σε κείμενα του Κυρ. Σαχανίδη
.
.
Μια Μουσικοαφηγηματική παράσταση με χορόδραμα, ωδή στα νέα παλικάρια του Πόντου που έχασαν την ζωή τους για την Πατρίδα, τραγούδια μνήμης, αφηγήσεις, δρώμενα για την ανταλλαγή πληθυσμού και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, σε κείμενα του Κυρ. Σαχανίδη.
.
Και μετά το δράμα, έρχεται το θαύμα! Παιδάκια 5ης γενιάς Ποντίων έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ότι η ιστορία του Πόντου συνεχίζεται! Και μέσα από τον κύκλο ξεπρόβαλλαν οι μικροί Πυριχιστές με τον χορό Σέρρα.
.
.
Οι εκατοντάδες καλεσμένοι καθόλη την διάρκεια της Εκδήλωσης, παρακολουθούσαν καθηλωμένοι με απόλυτη ησυχία. Τα μάτια τους βούρκωναν και έφερναν στο νου τους όλες εκείνες τις σελίδες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας.
.
Το μήνυμα της Εκδήλωσης ήταν ξεκάθαρο….. «Όχι άλλες Γενοκτονίες! Και όλοι οι λαοί να ζουν ειρηνικά χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις, κάτω από τον ίδιο λαμπερό, φωτεινό ήλιο».
.
.
Και ο ήλιος έλαμψε! Γέμισε Πάνω και κάτω η σκηνή από γενιές Ποντίων!
.
Τραγουδούν όλοι μαζί «της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ελπίζουν για μια ζωή με ελευθερία, αγάπη, σεβασμό και δικαιοσύνη.
.
.
Όλη η πλατεία πλημμύρισε φως! Εντυπωσιασμένοι από την μελωδία, οι καλεσμένοι σηκώνουν και αυτοί τα χέρια ψηλά! Άλλοι χειροκροτούν , άλλοι χαμογελούν γεμάτοι αισιοδοξία, τίποτα δεν χάθηκε από τον Αλησμόνητο Πόντο
..
Μουσικά συνόδευσαν ο Σταύρος Σαββίδης (λύρα και τραγούδι), ο Γιώργος Μουρατίδης (νταούλι) και οι μικροί Ταραλίδης Κωνσταντίνος, Σιδηρόπουλος Κώστας, Σουρμελίδης Κώστας, Αχτσίδης Κυριάκος, Δημήτρης Λιάτης με τα νταούλια τους.
.
.
Στην Εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σάββας Σαββίδης.
.
Παρευρέθηκαν Βουλευτές, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Μ. Τουμαζάτου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, κ.ά.
.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”