Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στους ΟΤΑ

Με έγγραφο του, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του βασικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του υποτομέα των ΟΤΑ, όπως αυτά αναγράφονται στον πίνακα υπόχρεων φορέων του παραρτήματος Α, με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να υποβάλουν συμπληρωμένους τους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των συνημμένων αρχείων μέχρι την 10η Απριλίου 2024. Οι πίνακες θα υποβληθούν από τους στατιστικούς ανταποκριτές αποκλειστικά μέσω της ανάρτησης των συνημμένων πρότυπων αρχείων στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο (ΕΔΤ) https://aftodioikisi.ypes.gr.

Στους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων, θα αποτυπωθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών (2022 και 2023), οι εκτιμήσεις για το έτος 2024 καθώς και οι προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, των δαπανών, των απλήρωτων υποχρεώσεων και των λοιπών στοιχείων ισολογισμού για την περίοδο 2025 – 2028.

Επισημαίνεται η ανάγκη πραγματοποίησης ρεαλιστικών προβλέψεων, εγγράφοντας μόνο τα έσοδα και τις δαπάνες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια εκάστου έτους, σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση ανάλογα με τον εφαρμοζόμενο τύπο προϋπολογισμού, και όχι με βάση την πιθανή διαμόρφωση των πιστώσεων των προϋπολογισμών. Κατά τη διενέργεια των εκτιμήσεων και των προβλέψεων της περιόδου 2024 – 2028 πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 5056/2023 (Α΄ 163) και υπό την επιφύλαξη της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, από 30.06.2024 οι αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών θα ασκούνται από τον οικείο δήμο.

Μετά από επεξεργασία των πινάκων, κατά την οποία θα ληφθεί υπόψη το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων, η Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΟΙΚΤΑ/ΟΤΑ) θα καταρτίσει το βασικό σενάριο του Ενοποιημένου Προϋπολογισμού των ΟΤΑ για την περίοδο 2025 – 2028. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά των προβλέψεων που θα καταγραφούν στους πίνακες δεν δεσμεύουν τους φορείς του υποτομέα των ΟΤΑ κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των επόμενων οικονομικών ετών.

Οι προβλέψεις των δήμων,των περιφερειών καιτων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) θα καταγραφούν στους πίνακες του αρχείου «MPDSOTA20252028_», το οποίο αντιστοιχεί στον πίνακα 7 του παραρτήματος της σχετικής εγκυκλίου του ΓΛΚ. Ειδικότερα, πρέπει να συμπληρωθούν οι πίνακες «01.Στοιχεία Φορέα» και «02.Δήμοι, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ». Η αντιστοίχιση των ΚΑ του προϋπολογισμού με τις κατηγορίες παρακολούθησης του Ενοποιημένου Προϋπολογισμού των ΟΤΑ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον πίνακα 02, παρατίθεται στους πίνακες «02α.Mapping_ΔΗΜΟΙ_2025-2028» και «02β.Mapping_ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ» του αρχείου.

Οι προβλέψεις των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ ) θα καταγραφούν στους πίνακες του αρχείου «MPDSNPID20252028_», το οποίο αντιστοιχεί στον πίνακα 7Α της εγκυκλίου του ΓΛΚ.

Για τα ΝΠΙΔ η κατηγοριοποίηση των εσόδων και των δαπανών είναι ίδια με την κατηγοριοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλονται στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ. Κατά τη συμπλήρωση του πίνακα «01. Στοιχεία Φορέα» του αρχείου «MPDSNPID20252028_», τα ΝΠΙΔ πρέπει να συμπληρώσουν το πεδίο «ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» επιλέγοντας από τη σχετική πτυσσόμενη λίστα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατός ο υπολογισμός του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά ESA 2010 και δεν θα μπορεί να υποβληθεί ο πίνακας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το παρόν έγγραφο, τα πρότυπα αρχεία και η ενδεικτική μεθοδολογία για τη συμπλήρωση των πινάκων μεσοπρόθεσμων προβλέψεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στη διαδρομή: Υπουργείο\Έγγραφα, όπως επίσης είναι διαθέσιμα στην ενότητα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΑ του Ειδικού Διαδικτυακού Τόπου (https://aftodioikisi.ypes.gr/oikonomika_stoixeia_ota/index.htm).

πηγή: Aftodioikisi.gr