ΔΣ του 2ου Γυμνασίου: “Να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!”

               

Να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Ο αγώνας των φοιτητών/τριών που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους 2 μήνες από κοινού με μαθητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα, και έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας, χρειάζεται να κορυφωθεί την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν κάθε εβδομάδα στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων τους και έχουν αγκαλιάσει τα αγωνιστικά πλαίσια. Μια ολόκληρη γενιά έχει πάρει θέση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, έχει πατήσει πόδι και λέει «ως εδώ».

Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο μια αξιοπρεπή ζωή. Περισσότερο από 2 μήνες δεκάδες σχολές πανελλαδικά τελούν υπό κατάληψη και με μαζικές πορείες βροντοφωνάζουν «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Η κυβέρνηση παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, προχωράει προς την ψήφιση του νομοσχεδίου εκμεταλλευόμενη την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που έχει κατοχυρώσει από τις εκλογές του Ιούνη. Προσπαθούν να αγνοήσουν τι λένε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από τις μαζικές τους Γενικές Συνελεύσεις, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι μαθητές, η εργαζόμενη κοινωνία που θέλει τα παιδιά της να σπουδάσουν σε ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ! Ήδη η κυβέρνηση  έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει το νομοσχέδιο σε σχέση με τις αρχικές της εξαγγελίες για μέσα Γενάρη.

To φοιτητικό κίνημα κατάφερε με την δυναμική που ανέπτυξε, να επιβάλλει στα ΜΜΕ ότι θα συζητηθεί το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι υπόλοιποι φορείς των πανεπιστημίων ανέδειξαν τι σημαίνει ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διαφορετικοί κύκλοι σπουδών περισσότερο συνδεδεμένοι με την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα πιο εξειδικευμένα πτυχία με λιγότερα δικαιώματα, απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των εργασιακών κλάδων, την έλλειψη συλλογικής κατοχύρωσης και τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας που θα τους σπρώχνει όλους προς τα κάτω. Ιδιωτικά 3ετή κολέγια τα οποία θα δίνουν πτυχία αντίστοιχα με των δημόσιων ΑΕΙ.

Δίδακτρα και επί πληρωμή παροχές με αποτέλεσμα να μπαίνουν οικονομικά εμπόδια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ενώ οι περισσότεροι θα ωθούνται προς την απόκτηση φοιτητοδανείων κάτι που συνεπάγεται την βίαιη φτωχοποίηση οικογενειών και την  μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση από τους εργοδότες. Ασφυκτικοί ρυθμοί σπουδών, με τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι διαγραφές φοιτητών, οι αλυσίδες μαθημάτων και οι καθηγητικές αυθαιρεσίες. Έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατίας εντός του πανεπιστημίου αφού η φωνή των φοιτητών δεν μετράει πουθενά, γιατί τις αποφάσεις τις λαμβάνουν κλειστά, θωρακισμένα από διαφωνίες, «τεχνοκρατικά»  κέντρα. Άλλωστε η ύπαρξη συλλογικών δομών των φοιτητών, θεσμικά κατοχυρωμένων και αναγνωρισμένων από το κράτος, όπως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που με αίμα έχουν κερδηθεί στην Μεταπολίτευση, αποτελούν παρελθόν και αναχρονισμό για τα πανεπιστήμια που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ασχέτως από την έκβαση της ψηφοφορίας της Παρασκευής 8 Μάρτη, το φοιτητικό κίνημα γράφει ιστορία και αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της.  Ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο θυμίζει σε ολόκληρη την κοινωνία πως πρέπει να παλέψει για να διεκδικήσει αυτά που θέλει, πως πρέπει να σηκώσει κεφάλι και να πει «δεν πάει άλλο». Ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο με την δυναμική του καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα για να την αγοράζει όποιος μπορεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας γυρίσουν χρόνια πίσω.

Εργαζόμενοι, γονείς, νεολαία να τους σταματήσουμε.

Το ΔΣ του 2ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας