.
Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ μπορεί να γίνει ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ;
Οι επιταγές των καιρών, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση ανησυχητικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, προτάσσουν την ανάγκη της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης παγκοσμίως και σε όλους τους χώρους και τομείς.
Βιώσιμη είναι η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής στο μέλλον, αντίθετα να τη βελτιώνει.
Σκοπός της είναι η εναρμόνιση του ανθρώπου με το περιβάλλον του και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.
Έτσι κι εδώ στο μικρόκοσμο της πόλης μας, στην Αγία Βαρβάρα που ζούμε και μεγαλώνουμε, της αξίζει να προσπαθήσουμε ώστε να μετατραπεί σε πόλη που λειτουργεί με τους σύγχρονους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι προτάσεις μας για σκέψεις και συζητήσεις είναι οι εξής:
- Όσον αφορά το πράσινο στην πόλη μας, θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να δημιουργεί θετικότητα, αλλά από την άλλη να είναι και οικονομικά διαχειρίσιμο. Για παράδειγμα ένας χώρος πρασίνου όπως ένα πάρκο ή πλατεία, για να είναι προσβάσιμο στους πολίτες, χρειάζεται καθημερινή συντήρηση, δημιουργία μονοπατιών, ελκυστικές δράσεις, 24ωρη εποπτεία για πάταξη αντικοινωνικών συμπεριφορών, κ.α.
– Το «βουνό» μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να γίνει προσβάσιμο από τους κατοίκους για μια ανάσα δροσιάς και περπάτημα σε κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια για αυτούς και τα κατοικίδια τους και άλλες δραστηριότητες, π.χ. πικνίκ, σχολικές εκδηλώσεις, κ.α.
– Ανάλογα κατάλληλα μπορεί να αναμορφωθεί και το πάρκο Μητέρα, ώστε να καταστεί ελκυστικό από τους κατοίκους και όχι μόνο, για διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες δράσεις.
– Οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα προαύλια των σχολείων, μπορούν να αναμορφωθούν, ώστε να έχουν περισσότερο πράσινο, και κατάλληλα επιλεγμένα δένδρα που να προσφέρουν σκιά κι δροσιά το καλοκαίρι και φως τον χειμώνα.
Κάθε κοινόχρηστος χώρος θα πρέπει να διαμορφώνεται με υλικά που ευνοούν το μικροκλίμα και την ασφάλεια του διαβάτη, όπως πχ αντικατάσταση των τσιμεντένιων πλακών των σχολείων με τα σύγχρονα «μαλακά» δάπεδα, τα οποία έχουν ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα, είναι αντιολισθηρά και δεν λασπίζουν, γιατί απορροφούν το νερό της βροχής.
– Να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου που να έχουν πρόσβαση οι δημότες με τα κατοικίδιά τους και ειδικοί χώροι για τα ίδια τα κατοικίδια, π.χ. πάρκο δεσποζόμενων ζώων, αναρρωτήριο και δημοτικό κτηνιατρείο, όπως προβλέπει και η νομοθεσία μας.
- Ένας άλλος σημαντικός τομέας αφορά την οικονομική διαχείριση – ανάπτυξη των φυσικών πόρων και περιλαμβάνει: τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και των απόβλητων, την ολοκληρωμένη κι ανταποδοτική ανακύκλωση, την οικονομία του νερού, πχ την αξιοποίηση του βρόχινου νερού και των πηγαδιών, την ηλιοφάνεια, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας κ.α.
Εμείς πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να μετατρέψουμε την πόλη μας σε πράσινη πόλη, δηλαδή σε πόλη που διαχρονικά θα λειτουργεί και θα αναπτύσσεται με όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικο–οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια πόλη που θα τη χαίρονται οι κάτοικοί της σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
*Της Ειρήνης Φωτίου, γεωπόνου, μέλους Επιτροπής Περιβάλλοντος, Μαζί με τους πολίτες.