Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ: “28 χρόνια χωρίς τον ΜΗΤΡΟ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗ”

.

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη 1996 έφυγε από τη ζωή ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ δήμαρχος της πόλης μας (από τη μεταπολίτευση μέχρι και το 1994) ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ.

Ο Μήτρος Σουλιμιώτης γεννήθηκε στις Ράχες Γορτυνίας το 1921, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και το 1941 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και παίρνει ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στους Αγώνες του λαού ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους. Συμμετέχει σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του λαϊκού κινήματος μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το 1965 ο λαός της πόλης μας τον αναδεικνύει σε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 1967 μόλις εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, στις 21 Απριλίου καλεί τον λαό της Αγ. Βαρβάρας μαζί με τους συντρόφους του για οργανωμένη αντίσταση κατά της χούντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νέο καθεστώς να τον εμποδίσει από την άσκηση των καθηκόντων του στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τη χούντα.

Ο Κομμουνιστής δήμαρχος σύρθηκε πολλές φορές στα δικαστήρια για την κατάληψη στα Ριμινίτικα και την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Το 1968 στην ιστορική 12η πλατιά ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μήτρος Σουλιμιώτης όχι μόνο συντάχτηκε με την απόφαση της ΚΕ, αλλά συνέβαλλε αποφασιστικά μαζί με άλλους παράνομους συντρόφους του στην υλοποίηση της. Πρωτοστάτησε στην επανασύσταση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αγ. Βαρβάρα, οι οποίες είχαν διαλυθεί με απόφαση της 8ης Ολομέλειας το 1958. Με τη πτώση της χούντας οι ΚΟ του ΚΚΕ στη πόλη μας πρότειναν τον Μήτρο Σουλιμιώτη για δήμαρχο και ο λαός της πόλης μας τον ανέδειξε ξανά, έως και το 1994.

Λαϊκή συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγ. Βαρβάρας για την απελευθέρωση του Δημάρχου, τον οποίο προσήγαγαν επειδή αρνήθηκε να δώσει στην (τότε) νομαρχία τον κατάλογο με τα ονόματα των απεργών εργαζομένων του Δήμου.

Ο Μήτρος Σουλιμιώτης, συνεπής και μπροστάρης, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο της πόλης μας. Όπως σε όλη του τη πορεία, ο κομμουνιστής δήμαρχος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην καθοριστική κρίση στο ΚΚΕ το 1989-1991. Πρωτοπόρος, αταλάντευτος υπερασπιστής των αρχών του Κόμματός του, συνέβαλλε τα μέγιστα με την εμπειρία του, την στάση του και υπερασπίστηκε τα Μαρξιστικά Λενινιστικά χαρακτηριστικά του Κ.Κ.Ε..

Για αυτό παραμένει στη συνείδηση, όχι μόνο των κομμουνιστών ή συνεργατών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων, στη συνείδηση όλων των εργαζομένων που υπηρέτησε, ως ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ – ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ της πόλης μας.

Η Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν τον λαό της Αγίας Βαρβάρας, στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, στον δρόμο που χάραξε ο κομμουνιστής δήμαρχος Μήτρος Σουλιμιώτης.

Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ