“Μαζί με τους Πολίτες”: Ένας Δρόμος Χωρίζει στα δυό την Πόλη μας

.

Μετά τα φανάρια Μεγ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου, αρχίζει η ανηφόρα που παίρνει και το λεωφορείο προς Άνω Αγία Βαρβάρα. Συνεχίζει να λέγεται Μεγ. Αλεξάνδρου στην αρχή, μετά Αβέρωφ για λίγο και στη συνέχεια Π. Π. Γερμανού.

Ένας δρόμος κεντρικός, με πολλή κίνηση, αλλά και πολλούς πεζούς, που προσπαθούν να τον περπατήσουν ή να τον διασχίσουν. Οι τελευταίοι δυστυχώς, αισθάνονται ότι καταδιώκονται. Ιδιαίτερα από τον «Λίθο» και πάνω, τα πεζοδρόμια είναι στενά και συνήθως κατειλημμένα από αυτοκίνητα.

Λόγω του μεγάλου σχετικά πλάτους του οδοστρώματος, οι οδηγοί συχνά παρασύρονται και τρέχουν περισσότερο απ’ όσο είναι λογικό σε μια γειτονιά. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο συχνά αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο. Η διάσχιση δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία, όπως θα έπρεπε. Το βράδυ, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, διότι ο δρόμος είναι κατασκότεινος, ήδη από χαμηλά.

Κατά τη γνώμη μας, ο κεντρικός αυτός δρόμος πρέπει να αλλάξει ριζικά και να ενώνει την πόλη μας αντί να την χωρίζει. Οι διεξοδικές συζητήσεις μας με εμπειρογνώμονες κατέληξαν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που περιορίζουν την ταχύτητα και αποτρέπουν το παρκάρισμα. Το οδόστρωμα δεν χρειάζεται να είναι τόσο φαρδύ. Πρέπει να στενέψει, τόσο όσο να επιτρέπει την κίνηση των λεωφορείων και την απρόσκοπτη μετακίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, αλλά να περιορίζει την ταχύτητα. Να φαρδύνουν αντίστοιχα τα πεζοδρόμια.

Για παράδειγμα μπορούν να τοποθετηθούν φυσικά διαχωριστικά ώστε να χωριστούν τα δύο ρεύματα και να μην είναι εφικτό το παρκάρισμα και η κάλυψη των πεζοδρομίων. Να οριοθετηθούν ευκρινείς διαβάσεις πεζών, με μεγάλη, ευανάγνωστη σήμανση. Να τοποθετηθεί φωτισμός, ιδιαίτερα στις διαβάσεις και σύμβολα προειδοποίησης στην επικίνδυνη στροφή στην Αβέρωφ.

Τέλος, ο Δήμος μας οφείλει να δράσει ώστε συνολικά η πόλη μας να γίνει πιο φιλική στους πεζούς και τα ήπια μέσα μετακίνησης (ποδήλατα κλπ). Ζωντανή είναι η πόλη που περπατιέται. Η πόλη που διαθέτει χώρους να μπορείς να καθίσεις να πιεις το αναψυκτικό σου και να τσιμπήσεις κάτι με την οικογένειά σου και φίλους.

Μία μόνιμη καμπάνια για σεβασμό προς τους πεζούς έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από διαφημίσεις των «έργων» του Δήμου. Ακόμα πιο χρήσιμες είναι οι παρεμβάσεις στην πόλη με σχέδιο. Οι παρεμβάσεις είναι πάντα αποτελεσματικότερες των παραινέσεων! 

Εμείς θα συνεχίσουμε να συζητάμε κάθε πρόβλημα της πόλης με τους συμπολίτες μας και κάθε αρμόδιο ή ειδικό και θα προτείνουμε υπεύθυνες λύσεις.

 

“Μαζί με τους Πολίτες”

Επιτροπή Περιβάλλοντος