Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας κ. Νικόλαο Γιαλεσάκη

Πρόσφατα έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ενωσης Κρητών της πόλης μας. Σε αυτές πήραν μέρος και ψήφισαν 230 μέλη της ‘Ενωσης και εκλέχτηκαν οι υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Με την προβλεπόμενη διαδικασία Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Νίκος Γιαλεσάκης, άτομο με προσφορά στην  Ένωση τα τελευταία τουλάχιστον δέκα πέντε χρόνια.

Με ευκαιρία την εκλογή του στη θέση του Προέδρου συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την Ένωση, τους νέους στόχους της και τα σχέδια του.

Κύριε Γιαλεσάκη, καταρχάς θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως πλειονοψηφίσαντα στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας, αλλά και ως νέο Πρόεδρο μετά τις αρχαιρεσίες σας.

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, με τιμούν. Όμως, θεωρώ ότι τα συγχαρητήρια σας, ανήκουν σε όλα τα παιδιά που αγωνιστήκαμε μαζί, τα προηγούμενα 13 χρόνια της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, καταφέρνοντας να κρατήσουμε ζωντανή την Ένωσή μας.

Πως νιώθετε μετά το πέρας της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της Ένωσης των Κρητών της Αγίας Βαρβάρας, ως Πρόεδρος πλέον;

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση. Διαδέχομαι τον αγαπητό φίλο Παντελή Πρεντάκη που με πολλή αγάπη, αφοσίωση και πάθος υπηρέτησε αυτή τη θέση. Ελπίζω να φανώ άξιος συνεχιστής του έργου του, αλλά και όλων εκείνων που εδώ και 65 χρόνια πάλεψαν για την Ένωση. Νιώθω μεγάλο σεβασμό για τους προκατόχους μας, τον Στέλιο Τσισκάκη, τον Μιχάλη Θεοδωράκη, τον Πετράκη, τον Ποντικάκη, τον Παυλάκη, τον Παντελάκη, τον Μπλαζάκη, τον Πολυχρονάκη, τον Βλάση και όλους όσους εργάστηκαν για το σύλλογό μας λίγο ή περισσότερο.

Νιώθω όμως και πολύ μεγάλη ευθύνη για την εντολή που αναλάβαμε. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της επιλογής των 230 ανθρώπων που ήρθαν, ψήφισαν και ζήτησαν να συνεργαστούμε με αγάπη, όλοι μαζί, για το καλό των Κρητών και της πόλης μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Δεν περισσεύει κανείς!

Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την παράδοση του τόπου μας, με τον πολιτισμό οδηγό μας, για την παιδεία των παιδιών μας. Οφείλουμε να αφήσουμε το καλύτερο δυνατό έργο στο διάβα μας και να καταθέτουμε καθημερινά τον προσωπικό πολιτισμό μας. Ο κόσμος είναι πάντα ο τελικός και μέγιστος κριτής και τις περισσότερες φορές, δεν συγχωρεί τα λάθη.

Θεωρείτε ότι έχετε την εμπειρία να τα καταφέρετε;

Προφανώς, αυτό δεν μπορώ και δεν πρέπει να το απαντήσω εγώ. Αυτό που μπορώ να σας θυμίσω όμως, είναι ότι έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια το σωματείο μας και σχεδόν από όλες τις θέσεις. Στην αρχή, αν και αναπληρωματικός, ήμουν πάντα παρών και ενεργός σε όλες τις δράσεις. Έπειτα, σύμβουλος, ταμίας, γενικός γραμματέας και σήμερα πρόεδρος. Γνωρίζω καλά τα περισσότερα μέλη, τις λειτουργίες του συλλόγου μας, τις διαδικασίες που απαιτούνται, τις δυσκολίες που έχουμε συναντήσει κλπ. Ζω με την οικογένειά μου, εδώ και κάμποσα χρόνια, «μέσα» στην Ένωση. Έτσι νιώθω.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη συνέχεια της Ένωσης;

Η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας έχει μια συνεχή και μακρά παρουσία και δραστηριότητα στην πόλη μας.

Πρωταρχικός στόχος του συλλόγου μας, ήταν και είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ των Κρητών μελών του συλλόγου μας, χωρίς μισαλλοδοξία, με σεβασμό, με ταπεινότητα, με πολύ δουλειά και πρωτίστως στη βάση του πολιτισμού. Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο η αγάπη είναι αυτή που αντέχει, ενώ κάθε κακό γυρίζει πάντα στην πηγή του. Η «Ένωση Κρητών» προστάζει ενότητα των Κρητικών! Θέλουμε να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις συνεργασίας μας με όλους τους άλλους συλλόγους Κρητών σε όλη την Ελλάδα.

Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμά μας, να τα εμφυσήσουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε όλες τις σημαντικές κοινωνικοπολιτιστικές δράσεις που επιτελεί η Ένωση Κρητών, να τις εμπλουτίσουμε και να τις διαδώσουμε ευρύτερα στην κοινωνία.

Ο σύλλογός μας είχε και θα συνεχίσει να έχει συνεχή παρουσία σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (εορτές, παρελάσεις, αφιερώματα), κρητικά ανταμώματα, χορούς και συνεστιάσεις εντός κι έκτος Αττικής.

Η προσφορά του συλλόγου στην πολιτιστική ανάπτυξη είναι σημαντική καθώς μέσα στο χώρο της Ένωσης παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακών χορών και μουσικών οργάνων, δράσεις που σε συνδυασμό με το έργο που γίνεται από το Δήμο μας στο Σχολείο Παράδοσης & Λαογραφίας και τους Παραδοσιακούς Χορούς, αλλά και τα αδελφά σωματεία των Ποντίων και των Ηπειρωτών, δημιουργούν ένα στιβαρό κοινωνικό ιστό για την πόλη μας, κόντρα στη μάστιγα της εφηβικής βίας κι εγκληματικότητας (και όχι μόνο) από την οποία ταλανίζεται σήμερα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Θέλουμε κι απαιτείται καλή συνεργασία και συνεχή αλληλεπίδραση με τον Δήμο μας, τους άλλους συλλόγους κι ενώσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο τον κοινό εθελοντικό κι αποτελεσματικό αγώνα για το καλό της κοινωνίας μας.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε βήμα σε δημιουργούς και συγγραφείς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και την δουλεία τους (βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά δρώμενα, ντοκιμαντέρ).

Επισκεφτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια όλα τα σχολεία. Θα επιχειρήσουμε άμεσα, ένα νέο άνοιγμα προς όλα τα σχολεία της πόλης μας, ενημερώνοντας γονείς και παιδιά για τις δωρεάν πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου μας.

Παράλληλα, λάβαμε την εντολή από την γενική μας συνέλευση, να επικαιροποιήσουμε το καταστατικό και το μητρώο των μελών μας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως γνωστή η λειτουργία της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας και να δεχθούμε νέα και δραστήρια μέλη που θα μοιράζονται την ίδια αγάπη με εμάς για την ανάδειξη και την διάδοση του πολιτισμού.

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι απλά σκέψεις, αλλά αποτελούν ύψιστο καθήκον, χρέος όλων μας κι οφείλουμε να υλοποιηθούν άμεσα.

Τα προηγούμενα χρόνια είχε “καταγραφεί” ή αν θέλετε υπήρχε η αντίληψη σε μερίδα συμπολιτών μας, για μια όχι και τόσο καλή σχέση συνεργασίας με τη δημοτική αρχή. Πιστεύετε ότι η νέα διοικητική σας περίοδος τα έχει αφήσει όλα αυτά πίσω;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας, αλλά και με όλους όσους έχουν καταλήξει στις ίδιες διαπιστώσεις. Φυσικά, όπως σε κάθε «οικογένεια» υπήρχαν και πιθανώς να υπάρξουν ενίοτε κάποιες διαφωνίες, παράπονα, ίσως ακόμα και λάθος χειρισμοί. Όμως, διαχρονικά η Ένωσή μας έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται πλήρως, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, με όλους τους φορείς, πολύ περισσότερο με την «μητέρα» αναφοράς μας, που είναι ο Δήμος μας.

Μάλιστα, ο Δήμαρχός μας στις τελευταίες μας εκδηλώσεις, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο μας κι αυτό μας τιμά.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και επενδύουμε πολύ, στο ότι, οι μισοί υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές μας, έχουν σχέση εργασίας ή συνεργασίας με τον Δήμο και τη Δημοτική Αρχή, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει έντονο νιάξιμο για τον σύλλογό μας, το σύλλογο όλων μας.

Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ κ. Βαμβακόπουλε και θα ήθελα κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για κάθε ενημερωτικό άρθρο σας της εφημερίδα σας για θέματα που αφορούσαν στις δράσεις της Ένωσής μας. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για το σύλλογό μας να το συνεχίσετε.

Νικόλαος Γιαλεσάκης