Οι μαθητές του 2ου Λυκείου, εξηγούν γιατί προχώρησαν στην κατάληψη του Σχολείου τους, τις προηγούμενες ημέρες

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου της πόλης μας, συνέχισαν κι εχθές Παρασκευή 19 Ιανουαρίου την κατάληψη του σχολείου τους.

Με επιστολή τους προς την εφημερίδα μας, εξηγούν τους λόγους της κατάληψης που πραγματοποίησαν την βδομάδα που πέρασε, με κυρίαρχο θέμα αυτό της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και της απόφασης θέσπισης των τριπλών πανελληνίων.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξ΄ ίσου σοβαρά που τους οδήγησαν στην απόφασή τους, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή που ακολουθεί:

“Η κατάληψη γίνεται λόγω της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και της απόφασης θέσπισης των τριπλών πανελληνίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια ο κάθε ένας για να σπουδάσει θα πρέπει να δίνει τρεις φορές πανελλήνιες σε όλες τις τάξεις του λυκείου καταβάλλοντας μια υπερπροσπάθεια κάθε χρόνο και δαπανώντας υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια.

Τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν απόλυτη εμπορευματοποίηση της μάθησης και των σπουδών.

.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξήσουν το χάσμα των κοινωνικών τάξεων σε μια εποχή παρατεταμένης κρίσης.
.
Έτσι το δικαίωμα για εκπαίδευση θα γίνει προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά άμεσα.
.
Η κατάληψη είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας που έχουμε και για αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πολλά σχολεία της Ελλάδας κλείνουν για αυτόν τον λόγο μαζί με εκατοντάδες πανεπιστήμια. Εμείς ζητάμε δωρεάν και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και την επαναφορά της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας κυρίως στις τάξεις του λυκείου.
.
Θεωρούμε απαραίτητη την κάλυψη των κενών των καθηγητών σε όλα τα μαθήματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, την κατάργηση της ΕΒΕ και της τράπεζας θεμάτων εφόσον η ύλη του λυκείου είναι ακατόρθωτο να διδαχτεί σωστά και να αφομοιωθεί από τους μαθητές, λόγω του όγκου της, μέσα σε 9 μήνες.
.
Τέλος είμαστε κατά της υποχρεωτικής παρουσίας μας στα διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της κατάληψης καθώς θεωρούμε πως έτσι υποβαθμίζονται  και απαξιώνονται τα αιτήματα μας. Για αυτό ζητούμε την μη καταμέτρηση των απουσιών μας εφόσον είναι αδύνατο να παρακολουθούμε μαθήματα μέσω webex υπό αυτές τις συνθήκες.
.
Ζητούμε από τον σύλλογο γονέων και διδασκόντων να κατανοήσουν τα αιτήματα μας και να μας υποστηρίξουν ! 
.
15μελές 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας”