Λαϊκή Συσπείρωση: «Ότι κόβει το κράτος από τον δήμο, η δημοτική αρχή Μίχου τα παίρνει απ’ τους δημότες»

Λαϊκή Συσπείρωση: «Ότι κόβει το κράτος από τον δήμο η δημοτική αρχή Μίχου τα παίρνει απ’ τους δημότες»

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελένης Καρανάσιου στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό του 2024 του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Η σημερινή συζήτηση έρχεται ως συνέχεια της συζήτησης που έγινε στη βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Και η σύνδεση δεν μπορεί να μη γίνεται γιατί εκεί ουσιαστικά δόθηκε η κατεύθυνση πως θα γίνει η άσκηση οικονομικής πολιτικής από τους δήμους όλης της χώρας.

Πρόκειται για  ένα κοστούμι που έχει κόψει και έχει ράψει ο κρατικός προϋπολογισμός, μια πολιτική δηλαδή που στραγγαλίζει τα οικονομικά των δήμων και θυσιάζει τα αναγκαία για το λαό έργα και υποδομές στο βωμό των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα με την 63726 ΚΥΑ για τον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια ότι πρέπει να είναι πλεονασματικός ή ισοσκελισμένος, επίσης καθορίζει το ύψος των ΚΑΠ που θα δοθούν στους δήμους όλης της χώρας.

Αυτή η συζήτηση προφανώς και επηρεάζει την πολιτική που θα ασκήσει κάθε δημοτική αρχή καθώς από το ύψος της κρατικής επιχορήγησης θα καθοριστεί και το άλλο σκέλος του προϋπολογισμού που είναι η ανταποδοτικότητα.

Τι προβλέπει λοιπόν ο κρατικός προϋπολογισμός του 24; Πάγωμα των ΚΑΠ στο ύψος του 23.

Συγκεκριμένα για το δήμο Αγίας Βαρβάρας, την ίδια στιγμή που έχουμε αύξηση κατά 400.000 ευρώ στα δημοτικά τέλη, τον χρημάτων δηλαδή που θα εισπράξει ο δήμος από τους δημότες, ταυτόχρονα έχουμε μείωση κατά 400.000 από τους ΚΑΠ, της χρηματοδότησης δηλαδή του κράτους προς τον δήμο.

Επιβεβαιώνεται και για τον πιο δύσπιστο πως οι δήμοι αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη του δημότη, της λαϊκής οικογένειας που στενάζει από την ακρίβεια.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί… τι τελικά μπαίνει στο ταμείο του δήμου από την επιχορήγηση του κράτους και τι από τα ίδια έσοδα, αυτά δηλαδή που μέσω τελών, τροφείων, και άλλης φοροεισπρακτικής πολιτικής παίρνει άμεσα από την τσέπη του δημότη…

3,8εκ€ έναντι των 5εκ € των ΚΑΠ από τα οποία βέβαια και εδώ είναι το αποκαλυπτικό και τα αδιέξοδα που γεννά η υιοθέτηση, η υπεράσπιση αυτής της πολιτικής είναι ότι από τα 5εκ των ΚΑΠ δεν εξασφαλίζεται ούτε η μισθοδοσία των εργαζομένων που είναι 6,5εκ€.

Δηλαδή, για ακόμα μια χρονιά η χρηματοδότηση από το κράτος δεν φτάνει ούτε για τις βασικές λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών του Δήμου.

Και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε να εμφανίζεται ως σωτήρας ο ιδιώτης που βέβαια δεν θα επενδύσει σε υπηρεσίες του δήμου αν αυτές δεν εξασφαλίζουν το απαραίτητο κέρδος και πως θα αποκτηθεί καυτό το κέρδος όταν τα λεφτά που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι δεδομένα; Μα φυσικά με παραπέρα αύξηση της ανταποδοτικότητας.

Να μην βάλουμε επίσης σε αυτή την κουβέντα για την αποψίλωση του προσωπικού στους δήμους που τείνει όλο και μειούμενο, γι’ αυτό άλλωστε τα λεφτά που προβλέπονται για υπερωριακή απασχόληση σε λίγο θα φτάνουν την βασική μισθοδοσία με τους όρους εντατικοποίησης που ακολουθείτε και που βέβαια πάμπολλες φορές έχει διαφημίσει και ο ίδιος ο δήμαρχος ως κατόρθωμα.

Θα πει κανείς πως έτσι είναι τα πράγματα, λεφτά δεν υπάρχουν όλοι πρέπει να συμβάλλουμε…

Εδώ οι απαντήσεις είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικές…

Γιατί την ίδια στιγμή που διαμορφώνεται αυτή η ασφυκτική κατάσταση για τη λαϊκή οικογένεια, με τον πληθωρισμό να είναι στα ύψη και τον μισθό να εξαφανίζεται στις 15 κάθε μήνα, την ίδια στιγμή εξασφαλίζονται δωράκια και φοροελαφρύνσεις για τους εφοπλιστές ενώ μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι φτιάχνουν θησαυροφυλάκια για να βάλουν τα τεράστια κέρδη τους, ενδεικτικά μόνο οι τραπεζικοί όμιλοι «καθαρίζουν» 1δις το 3μηνο. Αυτοί φαίνεται έχουν λεφτόδεντρα!

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση η κριτική που ασκούμε στην δημοτική αρχή είναι πως όχι μόνο ακολουθείτε πιστά αυτή την βαθιά αντιλαϊκή και φορομπηχτική πολιτική αλλά ίσα ίσα προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα υπερασπιζόμενοι αυτή την πολιτική.

Αυτή η πολιτική φορτώνει στο λαό της Αγίας Βαρβάρας το ποσό των 640.000€ αυξημένο από το 22 και το 23 που αποδίδεται στον ΕΔΣΝΑ, σχεδόν ως ποινή! Γιατί «λέει» δεν αποδίδει η ανακύκλωση με ευθύνη των δήμων!

Αυτή η πολιτική φορτώνει στο λαό της Αγίας Βαρβάρας 1εκ€ για την αποπληρωμή των δανείων.

Και υπάρχει και συνέχεια…

Ενώ από 1.1.24 προβλέπεται αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για αυτό παραμιλάει όλος ο κόσμος, στον προϋπολογισμό εντοπίζεται η εξής αντίφαση, τα λεφτά που προϋπολογίζονται για δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημοσία κτίρια από 100.000€ το 23 το 24 προϋπολογίζονται μόνο 55.000€ σχεδόν τα μισά…αυτό κύριοι της διοίκησης πως προβλέπεται ότι θα λυθεί;

Αντίστοιχα μειώνεται για ακόμη μια φορά η απόδοση προς τις σχολικές επιτροπές (οι οποίες από τον Ιούνη του 24 καταργούνται)  από τη μείωση του 28% το 23 προβλέπεται νέα μείωση εξασφαλίζοντας το αστρονομικό ποσό των 7.000 ανά σχολείο!

Ενώ φαίνεται  ότι αφορούσε συντήρηση σχολικών μονάδων (7331) για το 23 δεν αποδόθηκε το ποσό των 55.000 και το 24 προϋπολογίζεται επίσης μειούμενο κατά 1000€

Όλα αυτά τα λέμε, γιατί δεν θα παραιτηθούμε από το αυτονόητο κοινωνικό δικαίωμα να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε ασφαλή, σύγχρονα κτίρια, με αύλειους χώρους για αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες. Με ιδιαίτερα μέτρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες ΑμΕΑ.

Με κατάλληλα κτίρια και αυλές, με χώρους για τον ύπνο και το φαγητό για να υποδεχτούν τα προνήπια και τα νήπια, στα πλαίσια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Άρα σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων για να καλυφθούν οι ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου μας.

Και μην βιαστείτε να  πείτε γιατί εμείς δεν θέλουμε αλλά….?

Εμείς κύριοι της διοίκησης λέμε πως τα έργα σας λένε ότι δεν θέλετε, όχι μόνο γιατί αδιαμαρτύρητα δεχτήκατε να περάσει η σχολική στέγη στην Τοπική Διοίκηση  με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, αλλά βγάζετε λάδι την κυβερνητική πολιτική με την προσπάθεια να εμφανιστεί ένα έργο «τραβηγμένο από τα μαλλιά» και μιλάμε βέβαια για τη πρόθεση σας να δημιουργήσετε ΕΠΑΛ στο γνωστό ακατάλληλο κτίριο, και τα βαφτίσια του 8ου ΔΣ σε πρότυπο!

Για το γεγονός πως επί θητείας σας οι παιδικοί σταθμοί στην Αγία Βαρβάρα από 4 γίνανε 3, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία του 3ου παιδικού σταθμού ώστε να μπορούν όλα τα νήπια και βρέφη να  φιλοξενούνται χωρίς κριτήρια επειδή ακριβώς αυτό είναι αναγκαίο παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά για την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Ενώ ντρέπεται και η ντροπή όταν από τα 25.000 που έδινε επιχορήγηση η ΓΓ αθλητισμού το 24 θα τα κόψει και αυτά!

Θα πει κάποιος μα θα γίνει έργο…

Ο προϋπολογισμός του Δήμου για μια ακόμα χρονιά, όπως σας είπαμε και στο τεχνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει έργα υποδομών που έρχονται με αποσπασματικό τρόπο να μπαλώσουν τρύπες και επί της ουσίας είναι η χαρά του εργολάβου, αφού από τα 35.000.000 εκατομμύρια του τεχνικού προγράμματος έχετε εξασφαλίσει μόνον το 60%. Και για να σας προλάβουμε πριν ακούσουμε για ακόμη μια φορά «Τι να κάνουμε το κράτος δεν δίνει», αυτά να τα πείτε και στους Υπουργούς της ΝΔ που πολλοί από αυτούς μόλις λίγους μήνες πριν έκαναν προεκλογικά σουλάτσα στον δήμο μας, αλλά που να βρούνε το θάρρος να πούνε την αλήθεια στο λαό της Αγίας Βαρβάρας που ζητούσαν την ψήφο του!

Σας ασκούμε κριτική γιατί αν κάποιος πρέπει να απολογηθεί για αυτές τις επιλογές είστε εσείς  αυτοί που τους στηρίζετε και υλοποιείται κατά γράμμα τις κατευθύνσεις τους και τους Νόμους τους στον Δήμο και όχι εμείς που καλούμε σταθερά τον λαό να βγάλει συμπεράσματα από αυτή την πολιτική και να την αντιπαλέψει, να οργανώσει τον αγώνα του στο ύψος της ζωής που μας αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα προγράμματα –αν τα πάρετε και τα απορροφήσετε- στην πλειοψηφία τους αφορούν τις ιεραρχήσεις και τους προσανατολισμούς των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως «πράσινη ανάπτυξη», ενεργειακές αναβαθμίσεις, ψηφιακή μετάβαση και άλλα.

Αυτοί θα απομυζήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πληρώσει ο λαός.

Κοιτάξτε εμείς σας κάνουμε κριτική γιατί αξιοποιείται υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες για να τις υποτάξετε στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών.

Και όσες ανάγκες δεν μπορούν να αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα ΑΚΟΜΗ έσοδα για το κράτος και τους επιχειρηματίες βρίσκονται πάντα στην τελευταία θέση των επιλέξιμων κωδικών της ΕΕ, όπως αυτές τις αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Δηλαδή το αυτονόητο για τον 21ο αιώνα.

Τί αναδεικνύουν όλα τα παραπάνω;

Το αντιδραστικό περιεχόμενο της αυτοτέλειας των Δήμων, που είναι σε βάρος των εργατικών- λαϊκών συμφερόντων.

Και  σε αυτά τα ζητήματα, στη στάση απέναντι στον προϋπολογισμό του Δήμου κρίνεται και κάθε πολιτική δύναμη και κάθε δημοτικός σύμβουλος.

Γιατί τα «τοπικά» προβλήματα είναι το αποτέλεσμα της γενικής πολιτικής. Δε χωρίζονται με σινικά τείχη τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στον τόπο κατοικίας- στον τόπο εργασίας- στο σχολείο- στη σχολή.

Είναι αποτελέσματα του ταξικού χαρακτήρα της ανάπτυξης.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε πάγιες διεκδικήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Δε συμβιβαζόμαστε με την «κανονικότητα» που αφήνει ανικανοποίητες τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, έργα πολιτικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.

Δεν αποδεχόμαστε το «ρεαλισμό» που διέπει κάθε προϋπολογισμό του Δήμου με βάση τις «αντοχές» της οικονομίας.

Αντιπαλεύουμε τη λεγόμενη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το κράτος, που μοναδικό στόχο έχει να διασφαλιστούν ακόμα περισσότεροι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών.

Αντιπαλεύουμε την τάση μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση και τη στήριξη της ανταποδοτικής λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που έχει ανάγκη ο εργατικός, λαϊκός κόσμος στην Αγία Βαρβάρα.

Δηλαδή, ό,τι θα έπρεπε να καλύπτεται από το κράτος, δωρεάν, ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα: Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, σχολικές μονάδες, προσχολική αγωγή και άλλα που τελικά αποτελούν ατομική- οικογενειακή ευθύνη.

Μεταφέρεται δηλαδή ουσιαστικά το κόστος της λειτουργίας τους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Δεν αποδεχόμαστε οι κοινωνικές ανάγκες να λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος. Γιατί αυτό σημαίνει να καταθέσει όποιος διαφωνεί με τον προϋπολογισμό της Διοίκησης άλλη πρόταση… «κοστολογημένη».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Διεκδικούμε:

  • Τη πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό τις αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες – γιατί δεν λέμε ότι δεν έγινε και τίποτα που ουσιαστικά ΠΟΕ δεν θα δει κανένας δήμος-
  • Την κάλυψη των αναγκών στις υποδομές των σχολικών μονάδων, ειδικά της ειδικής αγωγής, των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών, με ασφαλή, σύγχρονα κτίρια και αύλειους χώρους. Τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών μέσα από ένα σύγχρονο κρατικό δίκτυο υποδομών. Με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κρατική χρηματοδότηση για νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Για ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό σε όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, στις μεγάλες σχολικές μονάδες και με μόνιμη και σταθερή εργασία. Με τις αναγκαίες υποδομές, με πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής ιατρικής στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, με πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού, με δωρεάν συνταγογράφηση και φάρμακα. Στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς την εμπλοκή των μεγαλοεπιχειρηματιών και των ΜΚΟ.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων στο Δήμο στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με μέτρα προστασίας της υγείας τους, που η έλλειψή τους έχει κοστίσει 65 ανθρώπινες ζωές τα τελευταία 10 χρόνια σε όλους τους Δήμους της επικράτειας.
  • Την κρατική χρηματοδότηση σε υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που αναπτύσσουν τέτοιες δραστηριότητες στις γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας. Γιατί οι ανάγκες των νέων, των παιδιών στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό δεν μπορούν να μπαίνουν στη λοταρία: ποιος θα προλάβει να αθληθεί και ποιος θα τύχει να βρει σκέπη στο κεφάλι του.
  • Το συνολικό σχεδιασμό και την κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
  • Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υποκλινόμαστε στην λογική δήμοι Ανώνυμες Εταιρείες, οι δημοτικές αρχές πρέπει να στο πλευρό του λαού, απέναντι στο εχθρικό κράτος που εφαρμόζει μια πολιτική που προστατεύει τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Και ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι και οι προηγούμενοι αφού είναι πέρα για πέρα εικονικοί και αυτό θα το αποδείξουν και οι αναμορφώσεις που θα ξεκινήσουν από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας χρονιάς και θα έρχονται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε και τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.