Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “17 Νοεμβρίου 2023. Μνήμη σημαίνει αντίσταση”

.

17 Νοεμβρίου 2023. Μνήμη σημαίνει αντίσταση.

Η 17 Νοέμβρη είναι μέρα Τιμής και Μνήμης της ηρωϊκής εξέγερσης των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο.

Είναι μέρα περισυλλογής, μάθησης, διδαγμάτων και αξιολόγησης των δικών μας πράξεων, σε σχέση με την ιστορία και τις προηγούμενες γενιές.

Ο ξεσηκωμός της νεολαίας στο Πολυτεχνείο ενσωμάτωσε τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, όπως της Εθνικής Αντίστασης, των διεκδικήσεων της γενιάς του 1-1-4, αλλά και των ριζοσπαστικών κινημάτων που είχαν ξεσπάσει στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως του Μάη του ’68 στη Γαλλία.

Οι εξεγερμένοι φοιτητές αγωνίζονταν για καλύτερη παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία. Για τα αγαθά αυτά έδωσαν τη μάχη τους. Κάποιοι και τη ζωή τους.

Μπορούσαν να διαλέξουν έναν πιο εύκολο δρόμο, αλλά τον αρνήθηκαν! Πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που είχε τα χαρακτηριστικά μιας υπνωτισμένης, ανεκτικής και φοβισμένης κοινωνίας.

Η φοιτητική κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο γρήγορα πήρε αντιχουντικά χαρακτηριστικά και με το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» εκφράστηκε όλος ο πόθος του λαού μας.

Η μάχη έληξε με πύρρειο νίκη της χούντας. Όμως η ανατροπή της είχε ξεκινήσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε! Ούτε να εφησυχάζουμε. Το φασιστικό φαινόμενο που εξέθρεψε δικτατορίες, πολέμους και εκατόμβες θυμάτων έχει ξανασηκώσει κεφάλι.

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε σε βάθος τη ζωντανή και μαχητική ιστορία του λαού μας, τόσο καλύτερα είμαστε εξοπλισμένοι για ν’ αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις κατά των δημοκρατικών, εργασιακών και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Είναι ευθύνη όλων μας να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον. Με τη νέα γενιά, για τη νέα γενιά, για όλες και όλους που σήμερα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, για όσες και όσους φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας αλλού μια καλύτερη μέρα, για εκείνες κι εκείνους που στη δημιουργικότερη φάση της ζωής τους καθηλώνονται από τις ευτελείς αμοιβές χωρίς εργασιακά δικαιώματα και την ανεργία.

Το Πολυτεχνείο δείχνει δρόμους και τρόπους ζωής ασυμβίβαστους με την υποταγή, το βόλεμα, και τον ατομικισμό.

Μας δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Εμείς, ιδίως οι νέοι, έχουμε καθήκον να κρατήσουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα αυτής της επετείου, την απόφαση και τον αγώνα της γενιάς του Πολυτεχνείου να αλλάξει τον κόσμο.

Γιατί στην εποχή τους κατάφεραν και τον άλλαξαν!

Η επέτειος οφείλει να αποτελεί τη συλλογική μας δέσμευση, αλλά και του καθενός χωριστά, απέναντι στο χρέος να υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές ότι ο αγώνας του Πολυτεχνείου ενάντια στην καταπίεση της δικτατορίας για αξίες και ιδανικά δεν πήγε χαμένη!

Άλλωστε, ΜΝΗΜΗ σημαίνει ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής δημοτικής κίνησης

«Μαζί με τους πολίτες»