Επιστήμονες: Οι πάγοι στην Ανταρκτική θα λιώσουν – Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει – Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που ζουν αυτήν τη στιγμή σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και ορισμένες ‘παράκτιες κοινότητες είτε θα πρέπει να χτιστούν γύρω ή να εγκαταλειφθούν’ λένε τώρα οι επιστήμονες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που θα συμβεί στο μέλλον.

Το λιώσιμο των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πιθανό να επιταχυνθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και αν ο κόσμος εκπληρώσει τις φιλοδοξίες να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ως άνθρωποι «χάσαμε τον έλεγχο» των λεπτών επιφανειών πάγου που επιπλέουν στις παρυφές του κύριου στρώματος πάγου που παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο εμποδίζοντας τη ροή των παγετώνων στον ωκεανό. Αυτή η περιοχή έχει ήδη δει επιταχυνόμενη απώλεια πάγου τις τελευταίες δεκαετίες και οι επιστήμονες είπαν ότι το τεράστιο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, το οποίο περιέχει αρκετό νερό για να ανυψώσει τα επίπεδα των ωκεανών κατά αρκετά μέτρα, θα μπορούσε να πλησιάζει σε ένα «σημείο ανατροπής» του κλίματος αναφέρει το sciencealert.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές που χρησιμοποιούν μοντελοποίηση υπολογιστή διαπίστωσαν ότι η ταχύτερη τήξη των πάγων είναι ήδη αναπόφευκτη τις επόμενες δεκαετίες καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται. Τα αποτελέσματά τους ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια ακόμη και σε ένα σενάριο όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται και η θέρμανση παραμένει εντός του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού του 1,5 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή.

«Φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε χάσει τον έλεγχο της τήξης των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής κατά τον 21ο αιώνα», δήλωσε η επικεφαλής Kaitlin Naughten, του British Antarctic Survey.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, εξέτασε τη διαδικασία των νερών των ωκεανών που λιώνουν το κάτω μέρος των λεπτών φύλλων πάγου στη Θάλασσα Amundsen.

Διαβάστε επίσης:  Ο πάπυρος του Δερβενίου: το αρχαιότερο χειρόγραφο της Ευρώπης

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, η θέρμανση των ωκεανών βρέθηκε να είναι περίπου τρεις φορές πιο γρήγορη τον 21ο αιώνα από τον 20ο αιώνα. «Η προσομοίωση μας υποδηλώνει ότι τώρα δεσμευόμαστε σε μια ταχεία αύξηση του ρυθμού της θέρμανσης των ωκεανών και της τήξης των πάγων για τον υπόλοιπο αιώνα», είπε ο Naughten στους δημοσιογράφους.

Αν και οι ερευνητές δεν προσομοίωσαν τις ακριβείς συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο Naughten είπε ότι έχουν «κάθε λόγο να περιμένουν» ότι το εύρημα θα προσθέσει στο φαινόμενο, που ήδη προβλέπεται να φτάσει το ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα. ​’Το λιώσιμο των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην οποία μάλλον θα πρέπει απλώς να προσαρμοστούμε’, είπε.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν αυτήν τη στιγμή σε παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και ορισμένες ‘παράκτιες κοινότητες είτε θα πρέπει να χτιστούν γύρω ή να εγκαταλειφθούν’. Ο Alberto Naveira Garabato, καθηγητής φυσικής ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είπε ότι η έρευνα ήταν «καταθλιπτική».

« Όπως δείχνει οι προηγούμενες επιλογές μας πιθανότατα μας οδήγησαν σε ουσιαστική τήξη του Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής και την επακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας – στην οποία θα πρέπει αναπόφευκτα να προσαρμοστούμε ως κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες», είπε στο Science Media Center. .

Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να είναι «ένα μήνυμα αφύπνισης» για να αποφευχθούν άλλες σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένης της τήξης του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, το οποίο επί του παρόντος θεωρείται πιο σταθερό.

«Μπορούμε ακόμα να σώσουμε το υπόλοιπο του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής, που περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερα μέτρα άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αν μάθουμε από την προηγούμενη αδράνειά μας και αρχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τώρα».

πηγή: HELLAS NOW