Υπάρχουν 900.000 κλειστά ακίνητα – Πως μπορούν να αξιοποιηθούν

 

Στους τρόπους αξιοποίησης περίπου 900.000 κλειστών ακινήτων, αναφέρθηκε o Θέμης Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estate μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Update (Χ. Παγώνης).

Αρχικά ο κ. Μπάκας απάντησε στην ερώτηση για τα κλειστά ακίνητα και το αν βαίνει μειούμενο ή όχι το ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή για τα ελληνικά ακίνητα. Γιατί και η υπερβάλλουσα ζήτηση από αυτές τις ομάδες ξένων πολιτών είχαν συντελέσει στο να έχουμε αυτή την αλματώδη άνοδο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, είναι πολύ δυνατοί παίχτες, αν επιτρέπετε τον όρο στην εγχώρια κτηματαγορά. Από το 2016 – 2017 είχαμε ένα πολύ μεγάλο κύμα Ισραηλινών που επένδυαν στην εγχώρια κτηματαγορά λόγω των πολύ υψηλών αποδόσεων. Οι Ισραηλινοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχουν αυτοί που ψάχνουν ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ.

Υπάρχουν οι Ισραηλινοί που θέλουν αυτή τη στιγμή να αγοράσουν ακίνητα με στόχο την Golden Visa, αλλά κατανοείτε ακίνητα 250.000 ευρώ στο παρελθόν πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στα προάστια του, στα νότια προάστια του νομού Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές που υπάρχει αύξηση του προγράμματος Golden Visa. Πολλοί όμως ακόμα και τώρα επενδύουν στις περιοχές των δυτικών προαστίων Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι.

Μετά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή Ισραηλινοί που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επενδύουν ποσά από 500.000 ευρώ έως και ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, στοχεύοντας κυρίως σε αυτοτελή κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Και υπάρχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των Ισραηλινών που ασχολούνται και επενδύουν στην εγχώρια κτηματαγορά. Φτάνουν ακόμη και τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, οι οποίες επενδύουν στην εγχώρια κτηματαγορά και ο στόχος είναι να διαθέσουν συγκεκριμένα ακίνητα στη δική τους εγχώρια κτηματαγορά, στο Ισραήλ, να φέρουν πελάτες και να μπουν στη διαδικασία της μεταπώλησης των ακινήτων. Γενικά οι Ισραηλινοί ήταν πολύ σημαντικοί».

Ως προς το αν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή το τελευταίο δεκαήμερο, ο κ. Μπάκας ανέφερε πως: «Είναι πολύ νωρίς για να βγάζουν συμπεράσματα. Οι Ισραηλινοί παραμένουν στην εγχώρια κτηματαγορά, οι επιχειρηματίες κατά κύριο λόγο σε όσα ακίνητα είχαν συνεργασία να δώσουν προσφορές ή και να τα κλείσουν, να αγοράσουν τα ακίνητα, προχωρούν κανονικότατα. Δεν έχουμε καμία μεταβολή, είτε αρνητική είτε θετική. Πάντως είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς το να πούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κύμα μεγαλύτερο, ή αυτή τη στιγμή που οι Ισραηλινοί υποχωρούν. Δεν έχουμε ασφαλή στοιχεία τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θέμα της ύπαρξης 900.000 αδιάθετων ακινήτων και είπε: «Αυτό ξέρετε είναι κάτι εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές έχουμε 900.000 κλειστά ακίνητα που συμπεριλαμβάνουν και τα ακίνητα χωρίς ηλεκτροδότηση. Είναι ακίνητα που ανήκουν είτε σε ιδιώτες ,είτε ακίνητα που ανήκουν σε ευρύτερο δημόσιο, δηλαδή ακίνητα δημοτικών αρχών, διάφοροι φορείς του ελληνικού Δημοσίου, ακίνητα επί το πλείστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό που βρίσκονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, αλλά μας δίνει μια εικόνα.

Βλέπουμε ότι περίπου το 50% των ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων είναι κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011, στον δήμο του Πειραιά το 28% των ακινήτων, του δήμου της Θεσσαλονίκης, το 28,2% των ακινήτων. Και όλα αυτά σε μία εποχή που συζητάμε και λέμε συνεχώς, διαπιστώνουμε πλέον όλων ότι διανύουμε μια στεγαστική κρίση με αυξημένες τιμές στα ζητούμενα μισθώματα.

Βλέπουμε τις τιμές των ενοικίων να αγγίζουν ακόμα και τις αυξήσεις του 42% από το 2018 έως και σήμερα, αν πρόκειται για ακίνητα που είναι κατάλληλα για οικογένειες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Επιπλέον, φέτος θα τρέξουμε μία επιπλέον αύξηση που θα κυμανθεί από 6 έως και 10% τη φετινή χρονιά στο νομό Αττικής, για ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες, για ακίνητα τα οποία είναι μικρότερης επιφάνειας, κατάλληλα για νέους ανθρώπους και ακόμη και για φοιτητές, βλέπουμε σωρευτική αύξηση από το 2017, το 2022 που αγγίζει το 53% στην Αθήνα και το 49,2% στην Πάτρα, που είναι η δεύτερη πόλη των των αυξήσεων και τη φετινή χρονιά, μια επιπλέον αύξηση που μεσοσταθμικά κυμαίνεται από 12 έως και 16%, ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές Αττικής.

Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι κατοικήσιμα. Ας πάμε σε αυτά τα οποία είναι κατοικήσιμα. Θα υποθέσουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ένα ποσοστό ακινήτων από τις 900.000 τα οποία είναι κατοικήσιμα και τα έχουν ιδιώτες. Εμείς αυτό που αναφέρουμε είναι το εξής. Για ποιο λόγο αυτά τα ακίνητα τα συγκεκριμένα που είναι κλειστά και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει έσοδα από ένα κλειστό ακίνητο, ούτε το Δημόσιο, ούτε Ο ιδιοκτήτης. Για ποιο λόγο να μην δώσουμε ένα κίνητρο στον ιδιοκτήτη μια μείωση, μια έκπτωση φόρου 50% ή ακόμα και 60 % σε εισοδήματα από το συγκεκριμένο ακίνητο εάν το συγκεκριμένο ακίνητο ιδιοκτήτης το δώσει σε μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, αυτό το μέτρο το έχει υιοθετήσει η Ισπανία και δίνει έκπτωση 70% στους ιδιοκτήτες κατοικήσιμων κλειστών ακινήτων».

Συνεχίζοντας ο κ. Μπάκας, τόνισε πως: «Παράλληλα, αυτό που αναφέρουμε ότι σε ακίνητα τα οποία ανήκουν στο ευρύτερο ελληνικό Δημόσιο, τα οποία ακίνητα είναι κλειστά, που μπορεί να χρήζουν και ανακαίνισης, για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δεν κάνει έναν διαγωνισμό να παραχωρήσει αυτά τα ακίνητα σε μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ή ακόμα και σε κατασκευαστική εταιρεία να ανακαινιστούν αυτά τα ακίνητα με το κόστος του ιδίου και να βγουν στην αγορά».