Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ μπορεί να γίνει ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ; (Από την Ειρήνη Φωτίου*)

Οι επιταγές των καιρών, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση ανησυχητικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, προτάσσουν την ανάγκη της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης παγκοσμίως και σε όλους τους χώρους και τομείς.

Η βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται ως η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

1. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι επομένως πρωταρχικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Σκοπός της είναι η εναρμόνιση του ανθρώπου με το περιβάλλον του και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Έτσι και εδώ στο μικρόκοσμο της πόλης μας, μια ομάδα ανήσυχων δημοτών, αναρωτιόμαστε:

Η Αγία Βαρβάρα στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε, αναπτύσσεται, λειτουργεί με τους σύγχρονους όρους της περιβαλλοντικής, κοινωνικής- οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης: Για να είναι θετική η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα έπρεπε να συμβαίνουν τα εξής:

Αρχικά όσον αφορά το πράσινο στην πόλη μας, θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να δημιουργεί θετικότητα, αλλά από την άλλη να είναι και οικονομικά διαχειρίσιμο δηλαδή: Ένα πάρκο, άλσος ή δασύλλιο, για να είναι προσβάσιμο στους πολίτες- χρειάζεται καθημερινή συντήρηση, δημιουργία μονοπατιών κ.α. Χώροι πρασίνου που να έχουν πρόσβαση οι δημότες με τα κατοικίδιά τους και ειδικοί χώροι για τα ίδια τα κατοικίδια όπως συμβαίνει σε πολλές σύγχρονες πόλεις του εξωτερικού.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας αφορά την οικονομική διαχείρηση – ανάπτυξη, και περιλαμβάνει: τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, την ανακύκλωση, τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το ζήτημα της τροφικής αυτάρκειας.

Ο επανασχεδιασμός της πόλης μπορεί να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον το βρόχινο νερό, την ηλιοφάνεια, τη βιοποικιλότητα, τα απόβλητα, με λίγα λόγια τους φυσικούς πόρους.

Στον κοινωνικό τομέα εντάσσονται τα προβλήματα όπως: η ανεργία, ο απομονωτισμός, η φτώχεια. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

2. Στον τομέα του πρασίνου. Στην πόλη έχουμε το «βουνό» και που με κατάλληλο σχεδιασμό, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να γίνει προσβάσιμο από τους κατοίκους για μια ανάσα δροσιάς και περπάτημα σε κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια για αυτούς και τα κατοικίδια τους και άλλες δραστηριότητες, π.χ. πικνίκ, δραστηριότητες με μαθητές σχολείων, κ.α.

Ανάλογα κατάλληλα μπορεί να αναμορφωθεί και το πάρκο Μητέρα, ώστε να καταστεί ελκυστικό από τους κατοίκους και όχι μόνο, για διάφορες ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες.

Οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα προαύλια των σχολείων, μπορούν να αναμορφωθούν, ώστε να έχουν περισσότερο πράσινο, και κατάλληλα επιλεγμένα δένδρα που να προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι και φως τον χειμώνα, όπως επίσης αντικατάσταση των τσιμεντένιων πλακών με τα σύγχρονα «μαλακά» δάπεδα, τα οποία έχουν ευχάριστη αίσθηση στο περπάτημα, είναι αντιολισθηρά και δεν λασπίζουν, γιατί απορροφούν το νερό της βροχής.

Στον τομέα της διαχείρισης των οικονομικών θεμάτων της πόλης μας σημαντικός τομέας είναι: Η διαχείριση της ανακύκλωσης, όπου σημαντικό είναι η ανακύκλωση να γίνεται σε οικογενειακό επίπεδο μέσα στο σπίτι, με σωστό διαμοιρασμό των υλικών σε ανάλογους κάδους. Για να πετύχει ένας τέτοιος ολοκληρωμένος τρόπος ανακύκλωσης, προϋπόθεση είναι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι, όπως και να τους προσφέρεται ένα ανταποδοτικό όφελος, π.χ. μείωση των δημοτικών τελών. Ένα πετυχημένο μοντέλο ανακύκλωσης εφαρμόζεται ήδη στον δήμο Βάρης και στο δήμο Αγίου Δημητρίου.

Αυτές είναι μερικές ιδέες – προτάσεις, για να μετατρέψουμε την πόλη μας σε πράσινη πόλη, όπου μαζί και με άλλους συνυποψήφιους, θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε και να προσθέσουν και τις δικές τους προτάσεις για μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση.

1. Ο ορισμός ειπώθηκε για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987από την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στην αναφορά της, με τίτλο «Το Κοινό μας Μέλλον», γνωστή ως “Brundtland report”,

2. Πράσινη πόλη ονομάζετε εκείνη που διαχρονικά, λειτουργεί και αναπτύσσεται με όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικό – οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Βιβλιογραφία: http://contentarchive.wwf.gr/images/pdfs/pe/katoikein/Poli_PrasiniPoli.pdf file:///C:

*Ειρήνη Φωτίου Γεωπόνος. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Μαζί με τους πολίτες- Δημοτική κίνηση Αγίας Βαρβάρας»