Παντελής Πρεντάκης: “Μόνο ένας Νόμος περί Ευθύνης Ψηφοφόρων θα μας σώσει στο μέλλον…”

.
Από τότε, όπως λένε, που θυμάμαι τον εαυτό μου, άκουγα τις ίδιες ακριβώς κουβέντες που ακούω και σήμερα, σε σχέση με τις κάθε λογής διοικήσεις.
.
Από την κυβέρνηση, μέχρι και τον μικρότερο σύλλογο!
.
“Όλοι είναι ίδιοι!” “Κάνεις δεν νοιάζεται για τον κακομοίρη το λαό!” “Όλοι μπαίνουν στα κοινά για να κλέψουν!” “Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι βγαίνουν!” “Όλοι μας κοροϊδεύουν!” “Όλοι είναι ψεύτες!” Μας κοροΐδεψαν!” “Μα δεν βρίσκεται ένας μωρέ, ΕΝΑΣ! να τα φτιάξει όλα;;;”
.
Αυτές μα κι άλλες πολλές παρόμοιες εκφράσεις αγανακτισμένων πολιτών ηχούν ακόμη και σήμερα στα αυτιά μας.
.
Κι όμως η χειρότερη είναι τελευταία φράση, διότι περιέχει την άνευ όρων παράδοση στον υποτιθέμενο σωτήρα.
.
Όχι φίλε μου δεν υπάρχουν ούτε σωτήρες, ούτε υπεράνθρωποι, ούτε θεοί που να θέλουν να σε σώσουν, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν. Και βεβαίως, όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι όπως δεν είναι ίδια και όλα τα δάκτυλα.
.
Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να εξαργυρώσουν την συμμετοχή τους στα κοινά με κάποια ανταλλάγματα, υπάρχουν αυτοί που συμμετέχουν γιατί απειλούνται, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν, υπάρχουν αυτοί που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν, υπάρχουν αυτοί που ζουν την μικρή περίοδο της διασημότητας τους, υπάρχουν αυτοί που η προεκλογική διαδικασία τους βγάζει από την κατάθλιψή τους, υπάρχουν εν κατακλείδι πολλές και διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.
.
Κι αν τελικά όλα τα παραπάνω είναι για κάποιους υπερβολικά, είναι σίγουρο ότι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι γνήσιοι, ικανοί, ρομαντικοί και ιδεολόγοι ακόμα, που μπαίνουν στη διαδικασία να εκτεθούν απλά και μόνο γιατί πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν.
.
Κάποιοι ίσως και να τα καταφέρουν, όμως οι πιο πολλοί φεύγουν απελπισμένοι γιατί το νερό που κουβαλάνε δεν φτάνει να σβήσει τη φωτιά που έχουν άλλοι ανάψει και καίει τα πάντα χρόνια τώρα.
.
Κι αν δεν προλάβουν να φύγουν, θα τους “φύγουν” οι ψηφοφόροι, οι οποίοι έχουν την πλήρη ευθύνη σε κάθε εκλογή. Το κακό είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες ψηφοφόρων.
.
Αυτοί που ενημερώνονται συστηματικά για όλα τα τεκταινόμενα, συμμετέχουν αναζητώντας την αλήθεια, ερευνούν τις φήμες, ενδιαφέρονται για όλα κι όταν έρθει η ώρα ψηφίζουν συνειδητά. Υπάρχουν κι αυτοί που αποτελούν την καλαμιά στον κάμπο! Μια από εδώ και μια από εκεί κι αν μας τάξουν τα πολλά αυτός είναι ο καλός κι αν δεν χρειαστεί να πολυσκεφτώ ακόμη καλύτερος κι αν μας κεράσουν κι όλας; ο πλέον καταλληλότερος.
.
Κάτι σαν την αβάσταχτη ελαφρότητα του ψηφοφόρου δηλαδή!
.
Κι όμως κάποτε θα πρέπει κι αυτό να αλλάξει. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέγουν να δίνουν δύναμη σε ανθρώπους αξιόλογους, με επιστημονική επάρκεια, με κοινωνική κι επαγγελματική αναγνώριση, με εμπειρία και συμμετοχή στα κοινά, με αξίες, αλλά κυρίως με ταπεινότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο!
.
Αλλιώς, μόνο ένας Νόμος περί Ευθύνης Ψηφοφόρων θα μας σώσει στο μέλλον…
.