Παναγιώτης Μωράκης: Δήλωση στήριξης στην Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Βαρβάρας

Παναγιώτης Μωράκης

Δήλωση στήριξης στην Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Βαρβάρας

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Από την μία η επανεκλογή της ΝΔ συνοδεύεται με φωτιές, πλημμύρες ,αντεργατικά νομοσχέδια και τιμές βασικών αγαθών που σε τρομάζουν. Από την άλλη το 2024 επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία μετά από ένα μικρό διάλειμμα εξαιτίας  του covid και πολέμου στην Ουκρανία , το οποίο πιθανότατα σημαίνει ότι θα περικοπούν και τα λιγοστά ψίχουλα των pass ή ακόμα χειρότερα θα μας επιβληθούν ξανά (μετά) μνημονιακές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις».

Έχουν όμως σχέση όλα τα παραπάνω με τις τοπικές εκλογές; Φυσικά και έχουν. Πρώτον επειδή οι περισσότερες αυτοδιοικητικές αρχές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως και ο δήμος μας, από τα χρήματα που θα τους διαθέσει η κεντρική διοίκηση και πως τις αναγκάζει να τα χρησιμοποιούν. Δεύτερον , γιατί οι αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και γενικότερα η συμμετοχική ενασχόληση με τα τοπικά ζητήματα ενισχύουν την δημοκρατία. Όχι αφηρημένα αλλά έμπρακτα και συγκεκριμένα, δυναμώνοντας και πολλές φορές επιβάλλοντας την λαϊκή βούληση απέναντι σε κάθε λογής εγωκεντρικά συμφέροντα . Τρίτον, γιατί οι αυτοδιοικητικές αρχές μπορούν να δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής  προστασίας και ενσωμάτωσης προστατεύοντας από την κοινωνική εξαθλίωση.

Απέναντι λοιπόν σε διακηρύξεις – χυλούς που μιλούν γενικά και αόριστα για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, οφείλουμε να  προτάξουμε συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και συνεκτικό σχέδιο.

Χρειαζόμαστε αυτοδιοικητικές αρχές που:

  1. Διεκδικούν από την κεντρική διοίκηση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και ελευθερία να διαθέτουν με διαφάνεια κονδύλια υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  2. Εργάζονται για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση που στην συντριπτική τους πλειοψηφία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέρμα στις εργολαβίες.
  3. Έχουν ως στόχο μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων, μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα με μόνο κίνητρο το κέρδος
  4. Δουλεύουν για την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης τους.
  5. Βάζουν φραγμό σε μία όλο και μεγαλύτερη τουριστικοποίηση του λεκανοπεδίου (AirBnB) που εκτοξεύει το κόστος της στέγασης.
  6. Φροντίζουν ώστε να μην μείνει ούτε ένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
  7. Δημιουργούν δίκτυα χωρίς μεσάζοντες ώστε ο παραγωγός να έρχεται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή, μειώνοντας τις τιμές βασικών αγαθών.
  8. Αναπτύσσουν και υλοποιούν σύγχρονα σχέδια και έργα πολιτικής προστασίας που ανταποκρίνονται στα έντονα φαινόμενα τις κλιματικής αλλαγής.
  9. Προστατεύουν, επεκτείνουν και αναβαθμίζουν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου μακριά από λογικές ιδιωτικοποιήσεων και τσιμεντοποίησης.
  10. Διεκδικούν σοβαρή αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία εξυπηρετούν κατά βάση τα λαϊκά στρώματα.
  11. Αναβαθμίζουν και δημιουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του σωματειακού αλλά και λαϊκού αθλητισμού.
  12. Δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες και πρωταγωνιστούν στην οργάνωση και στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  13. Βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, στηρίζουν και ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα σωματίων, συλλόγων , συλλογικοτήτων, κινημάτων κλπ.
  14. Ανταποκρίνονται με επιτυχία σε αυτονόητα διοικητικά ζητήματα όπως αυτά της αποκομιδής απορριμμάτων, της καθαριότητας, της ψηφιοποίησης, της συντήρησης κτιρίων  κλπ
  15. Είναι σε σύγκρουση με το (μετά)μνημονιακό σύστημα , τις αυτοδιοικητικές πτυχές του και τους τοπικούς εκπροσώπους του.

Σε αυτές τις εκλογές βάζουν υποψηφιότητα για δημοτικοί σύμβουλοι μια σειρά από αξιόλογα άτομα, τα οποία αγωνιούν για την Αγία Βαρβάρα και θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Η πολιτική όμως δεν είναι άθροισμα ατόμων , αλλά συλλογικό σχέδιο με αρχή , μέση και τέλος.

Σε αυτές τις εκλογές στηρίζω την Λαϊκή Συσπείρωση  Αγίας Βαρβάρας ως την παράταξη που με την γνωστή αγωνιστική και ταξικά μεροληπτική της συνέπεια ανταποκρίνεται συλλογικά  στα παραπάνω ζητήματα. Ταυτόχρονα η υποψηφιότητα του Βασίλη Γκιτάκου, ενεργού συνδικαλιστή που χρόνια ασχολείται με τα κοινά, αναζωογονεί και δημιουργεί προσδοκίες  για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Μωράκης Παναγιώτης

Ξενοδοχοϋπάλληλος