Μια 81χρονη το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

.

Μια 81χρονη από την Καρδίτσα, το πρώτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα. Nοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Καρδίτσας και απεβίωσε στις 23 Ιουλίου.

Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας στις 18 Ιουλίου, παρουσίασε μηνιγγοεγγεφαλίτιδα. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εξειδικευμένο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε ότι νοσούσε από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ μέχρι τις 25/07/2023, έχουν διαγνωστεί συνολικά 3 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2 κρούσματα αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 67 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή/και μηνιγγίτιδας ή/και οξείας χαλαρής παράλυσης. Επίσης 1 κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις που δεν επηρέασαν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Τα 2 από τα 3 κρούσματα διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Τα τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες:

Σερρών
Καρδίτσας
Καβάλας

Και τα 3 περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι 2 εξ αυτών έλαβαν εξιτήριο και το 1 περιστατικό κατέληξε.

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό της περιόδου 2023 ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 05 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο θάνατος που καταγράφηκε αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, είχε υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες και δεν εμπνέει ανησυχία.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

πηγή: Aftodioikisi.gr