Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα μόνο με το ΑΜΚΑ!

Την Δευτέρα 1η Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους δωρεάν φαρμάκων και ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο σχετικά με την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Με τη νέα ρύθμιση, η πρόσβαση των δικαιούχων ανασφάλιστων σε ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στις Υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. γίνεται απευθείας με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή με τη χρήση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού.

Η πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται επίσης απευθείας σε ιδιωτικά φαρμακεία, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.

Δικαιούχοι:

1. Άτομα με (οποιοδήποτε ποσοστό) αναπηρίας κάτω από 67%,

2. Χρόνια πάσχοντες

3. Κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα),

4. Αιτούντες βιβλιάριο ανασφαλίστου έως την 04-04-2016 των οποίων η αίτηση εκκρεμεί και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και εξαρτώμενα τέκνα).

Ο έλεγχος γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με την καταχώρηση στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων του ΑΜΚΑ κάθε μέλους οικογένειας για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση. Δεν αναζητούνται βεβαιώσεις από ασφαλιστικούς φορείς. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τελευταίο φορολογικό έτος (άρθρο 6 παρ.7), η οποία ελέγχεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε..

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάνφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν μπορεί, επίσης, να εκδοθεί απόφαση, εφόσον ο αιτών δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου είναι αρνητικό, ο αιτών έχει τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, προσκομίζοντας το κατά περίπτωση απαιτούμενο δικαιολογητικό που θεμελιώνει το λόγο της ένστασης.

πηγή: Nextdeal