Ο Νίκος Γουρλάς για την «Επιστροφή του Ματαρόα» του Γιώργου Μπουγελέκα

.
Είναι στα βιβλιοπωλεία από την περασμένη βδομάδα το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του αγαπημένου φίλου και συντρόφου Γιώργου Μπουγελέκα «η Επιστροφή του Ματαρόα». Είναι το 4ο βιβλίο του Γιώργου και κατά την γνώμη μου η πιο ολοκληρωμένη αφηγηματικά δουλειά του.
Οι Αναγνώστες ιδιαίτερα οι νέοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της σύγχρονης ιστορίας της αριστεράς, όταν στα τέλη του Δεκέμβρη του 45 πάνω από 100 νέοι επιστήμονες διανοούμενοι και καλλιτέχνες, με πρωτοβουλία τού τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιου Μερλιέ επιβιβάστηκαν στο πλοίο Ματαρόα και διέφυγαν στο Παρίσι σπουδάζοντας με υποτροφίες του Γαλλικού κράτους. Μεταξύ αυτών, η Έλλη Αλεξίου ο Νίκος Σβορώνος, ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Μέμος Μακρής, ο Γιώργος Κανδύλης ο Κορνήλιος Καστοριάδης κλπ δηλαδή η πνευματική ελιτ της εποχής όπου μεγάλο μέρος της ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.
.
Ο Γιώργος έχει κάνει πολύ προσεκτική ιστορική έρευνα . Στέκεται με σεβασμό όχι μόνο στις πολιτικές διαφορές και τα πάθη που δημιουργούσαν αλλά και το πως αυτές τις διαχειρίζονται οι ήρωες του όπου εκεί αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει ο ίδιος τα συμπεράσματα του καταθέτοντας ακόμη και τις πιο ακραίες πλευρές της στην κρίση του. Το βιβλίο τηρουμένων των αναλογιών μας δίνει σύγχρονα μηνύματα και για την εποχή μας, εποχή ήττας και οπισθοχώρησης της αριστεράς όταν οι ήρωες του αναζητούν τα αίτια της ήττας που ορισμένα από αυτά από ότι φαίνεται είναι διαχρονικά
.
Καλοτάξιδο Γιώργο
.
Νίκος Γουρλάς