Η παράταξη του Κωνσταντίνου Σαρόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Το υψηλό επίπεδο ανεργίας και υποαπασχόλησης των νέων ανθρώπων είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας μας σήμερα που χρειάζονται άμεση λύση.

Οι νέοι είναι φτιαγμένοι για να ονειρεύονται και να δημιουργούν. Χρειάζονται έναν στόχο, που πάνω τους θα εκτονώσουν τη λαχτάρα και τον πόθο τους για δημιουργία. Έχουν ανάγκη μια αξία που θα νοηματοδοτήσει τη ζωή τους και θα σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα τους.

Για έναν νέο άνθρωπο, η διαδικασία αναζήτησης εργασίας είναι ψυχοφθόρα με ατελείωτες ώρες εξερεύνησης μέσα στα sites και στις προκηρύξεις. Η νέα και ο νέος ψάχνουν απεγνωσμένα για μια θέση που θα τους δώσει προοπτική κι ελπίδα για να συνεχίσουν να ζουν και να αναπτύσσονται στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους.

Η έλλειψη εργασίας αποδυναμώσει τους νέους θολώνοντας τις προσδοκίες, τα σχέδια και τα όνειρά τους. Η ανεργία τους εγκλωβίζει στο φαύλο κύκλο της καταρράκωσης της αυτοεικόνας τους, ανακυκλώνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον με την απογοήτευση και τη μελαγχολία. Η μακροχρόνια ανεργία μάλιστα τους αποκοινωνικοποιεί με αρνητικές συνέπειες μερικές φορές ακόμα και σε σωματικό επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων (World Youth Skills Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου. Οργανώσεις κυβερνητικές και μη, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και λοιποί δημόσιοι φορείς καλούνται να οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να ξεπεράσουν τα εμπόδια όσον αφορά την απασχόληση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Η αναγνώριση του προβλήματος και η εφαρμογή διαφορετικών προγραμμάτων στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της νεολαίας να κάνει επιλογές ζωής και εργασίας.

Εμείς, η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, στοχεύουμε σε μια πιο ελκυστική και ζωντανή πόλη με ευκαιρίες για όλους που θέλουν να μάθουν και να δημιουργήσουν και μαζί με τους νέους θα βρούμε διεξόδους.