“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”: Σύγχρονους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς τροφεία – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ 14Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με αφορμή την 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα στο θέμα που αφορούσε τον ορισμό ειδικής επιτροπής επαναξιολόγησης της οικονομικής συμμετοχής (τροφεία) των αιτήσεων εγγραφής – επανεγγραφής στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς Σταθμούς για την περίοδο 2023-2024, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ακόμα έναν ατέρμονο αυτάρεσκο μονόλογο από πλευράς Δημάρχου, που έφτασε στο σημείο να μιλά μέχρι και για συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες για τα καλοκαιρινά μπάνια του λαού της πόλης μας! Πολλοί θα αναρωτιούνται (και ευλόγως), μα τι σχέση έχουν αυτά με το χαράτσι στις οικογένειες για να μπορέσουν τα παιδιά τους να εγγραφούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αγίας Βαρβάρας, που μένουν εκτός, λόγω οικονομικών κριτηρίων!

Στα πλαίσια αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε ξανά ότι πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά, μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο, θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς την αγωνία για το πότε και εάν θα πάρουν το voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, για παιδικούς σταθμούς τόσους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Παράλληλα, θυμίσαμε στην Δημοτική Αρχή ότι οι εργαζόμενοι των δομών αυτών, στην πλειοψηφία τους, εργάζονται για πολλά χρόνια με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι, που στην πλάτη και στο έργο τους η σημερινή δημοτική αρχή Αγίας Βαρβάρας κομπάζει για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε γονείς και παιδιά, αλλά από την άλλη ασκεί έφεση κατά δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους εργαζόμενους και τους μονιμοποιεί, εκδίδει φιρμάνια για αλλότρια καθήκοντα και επιχειρεί να τους καταργήσει ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία.

Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση ο δήμαρχος κ. Μίχος μας απάντησε ότι «είμαστε εκτός τόπου και χρόνου!» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν μονιμοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσει την χρηματοδότηση μέσω ΕΕΤΑΑ». Του επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό, γιατί για ακόμη μια φορά ψεύδεται και ταυτόχρονα φαίνεται η πρόθεση του να λογαριάζει τις ανάγκες των παιδιών μας με την λογική κόστους – οφέλους, ως γνήσιος χειροκροτητής και εφαρμοστής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης!

Και για όσους βγάζουν ανακοινώσεις και διατυπώνουν τις θέσεις της παράταξής τους για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, κρατώντας ίσες αποστάσεις σε, ιδιώτες ή δημόσιο – λίγα τροφεία ή πολλά τροφεία, θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε την τοποθέτηση των ήδη εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν και τώρα στους συνδυασμούς τους αλλά δεν πατάνε το πόδι τους στα δημοτικά συμβούλια εδώ και τέσσερα χρόνια. Να μας πουν όμως και οι ίδιοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «το νέο»(!) τι έκαναν με αυτούς τους εργαζόμενους όταν διατελούσαν οι ίδιοι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή πρόεδροι της τότε ΔΗΚΕΑΒ, που τους άφηναν απλήρωτους για πολλούς μήνες και μόλις οι εργαζόμενοι όρθωναν ανάστημα απαιτώντας το αυτονόητο, τους τρομοκρατούσαν και έπαιζαν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα λέει ο σοφός λαός μας!

Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, χρειάζεται να ορθώσουμε ανάστημα διεκδίκησης για το δικαίωμα στην αναβαθμισμένη, ποιοτική, σύγχρονη, δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, παιδίατροι) και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών, η συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν.

 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Καρανάσιου Ελένη

Γκιτάκου Ειρήνη

…………………….

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ

“Και για όσους βγάζουν ανακοινώσεις και διατυπώνουν τις θέσεις της παράταξής τους για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, κρατώντας ίσες αποστάσεις σε, ιδιώτες ή δημόσιο – λίγα τροφεία ή πολλά τροφεία, θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε την τοποθέτηση των ήδη εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν και τώρα στους συνδυασμούς τους αλλά δεν πατάνε το πόδι τους στα δημοτικά συμβούλια εδώ και τέσσερα χρόνια.

Να μας πουν όμως και οι ίδιοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «το νέο»(!) τι έκαναν με αυτούς τους εργαζόμενους όταν διατελούσαν οι ίδιοι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή πρόεδροι της τότε ΔΗΚΕΑΒ, που τους άφηναν απλήρωτους για πολλούς μήνες και μόλις οι εργαζόμενοι όρθωναν ανάστημα απαιτώντας το αυτονόητο, τους τρομοκρατούσαν και έπαιζαν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους”.