Με τρεις τρόπους φεύγουν άρον άρον από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αρκετοί από τους νοσηλευτές που έχουν απομείνει. Την ίδια στιγμή, οι προκηρύξεις για προσλήψεις βγαίνουν άγονες η μία μετά την άλλη για πολλούς λόγους. Νέος κίνδυνος για τα νοσοκομεία.
Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να ανέφερε, την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, ότι «προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών», όμως οι νοσηλευτές δεν φαίνεται να θέλουν να εργαστούν στο ΕΣΥ, και ακόμα χειρότερα, όσοι εργάζονται ήδη, αναζητούν τρόπους φυγής.
«Υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμα σε νοσηλευτές, που και 1.000 εργαζόμενους να θέλει το υπουργείο Υγείας να προσλάβει, δεν πρόκειται να τους βρει. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να εργαστεί κάποιος σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα οι συνθήκες είναι τραγικές», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γιώργος Αβραμίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας των Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι το 15% των νοσηλευτών (από τους συνολικά 15.000) θα έχει συνταξιοδοτηθεί, κάτι που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό και θα αυξήσει τα προβλήματα και για τους εργαζομένους και για τους ασθενείς.
Άγονες οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τους νοσηλευτές
Ένα σημαντικός αριθμός νοσηλευτών της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ, που είναι σε εξέλιξη, αφορά άτομα που ήδη εργάζονται ως επικουρικοί και θέλουν να γίνουν μόνιμοι, άρα εργάζονται ήδη στο ΕΣΥ και επιθυμούν αλλάξουν σχέση εργασίας, δηλαδή να μονιμοποιηθούν.
«Αυτοί έχουν ζητήσει να αλλάξουν τόπο εργασίας, όμως δεν τα καταφέρουν λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς έχουν αρνητική εισήγηση από τους διοικητές», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης.
Κάτι που σημαίνει ότι ένας αριθμός νοσηλευτών που θα προσληφθεί, θα αποχωρήσει από άλλες θέσεις του ΕΣΥ, οι οποίες φυσικά μετά την παραίτησή τους θα μείνουν κενές.
Δεν μπορούν να πάρουν καλοκαιρινή άδεια
Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά για την εξέλιξή τους, αλλά και το περιβάλλον εργασίας δεν είναι φιλόξενο.
«Σε αυτή τη φάση, για παράδειγμα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές άδειες. Σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όμως, είναι τόσο λίγο το προσωπικό, που δεν υπάρχουν συνάδελφοι να τους καλύψουν. Για να πάρει ένας νοσηλευτής 2 εβδομάδες άδεια, οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο τμήμα, θα πρέπει να εργαστούν χωρίς ρεπό. Και αυτό ισχύει στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ», λέει ο κ. Αβραμίδης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ακόμη και για τις προκηρύξεις για επικουρικό προσωπικό, δηλαδή για συμβασιούχους, δεν υπάρχει επιθυμία από υποψηφίους. Ακόμη και σε αυτές τις προκηρύξεις πολλές θέσεις βγαίνουν άγονες.
Τσουνάμι φυγής νοσηλευτών από το ΕΣΥ – Πού στρέφονται για εργασία
Με 3 τρόπους φεύγουν άρον άρον από τα δημόσια νοσοκομεία οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ.
Ο πρώτος είναι οι σχολικοί νοσηλευτές. Υπάρχουν άτομα που εργάζονται 15 χρόνια στο ΕΣΥ και δηλώνουν παραίτηση, προκειμένου να εργαστούν ως συμβασιούχοι στον θεσμό του σχολικού νοσηλευτή.
«Κι αυτό διότι οι συνθήκες σε αυτό το εργασιακό πεδίο είναι πολύ πιο ανθρώπινες», λέει ο κ. Αβραμίδης.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να πάρουν ένα δεύτερο πτυχίο, σε πεδίο όπως οικονομικό ή διοικητικό, το οποίο θα τους δώσει το δικαίωμα να πάρουν μετάταξη και να εργαστούν ως διοικητικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία, όπου και πάλι οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες.
Και φυσικά ο τρίτος τρόπος είναι η φυγή στο εξωτερικό, καθώς αρκετοί είναι οι νοσηλευτές που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασία τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν.
Δεν γίνονται αξιολογήσεις στους νοσηλευτές
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν γίνει κρίσεις και αξιολογήσεις νοσηλευτών, ώστε όσοι το αξίζουν, να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, όπως τομεάρχες, διευθυντές κ.λπ..
Ούτε βέβαια έχουν ειδικό μισθολόγιο, όπως για παράδειγμα έχουν οι γιατροί και ακόμα και οι ιερείς. «Ενώ παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, δεν έχουν ενταχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών», συμπληρώνει ο ίδιος.
Μάλιστα, καταλήγει λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο αυτή τη στιγμή, όμως όποια λύση και αν βρεθεί, δεν πρόκειται να το λύσει τώρα. Οι τομές που ελπίζουμε όλοι να γίνουν σήμερα, θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα».
Στους έλληνες νοσηλευτές τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης
Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Biomedica οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί στην Ελλάδα, είναι αυτοί που δηλώνουν τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία τους στο ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, ικανοποιημένοι δηλώνουν μόλις στο 1,41 (με άριστα το 6) από την αμοιβή τους και μόλις στο 0,83 από την επαγγελματική τους εξέλιξη.
«Ενώ μετά την πανδημία περιμέναμε η Πολιτεία να δώσει κάποια κίνητρα στους νοσηλευτές, δεν έχει δώσει τίποτα και η απογοήτευση μας είναι τεράστια. Είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο επάγγελμα που θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Υπάρχει υψηλό επίπεδο, όμως, αυτό δεν αμείβεται ανάλογα. Οι έλληνες νοσηλευτές που φεύγουν στο εξωτερικό σύντομα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διοικητικές θέσεις λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης τους. Και πλέον πολύς κόσμος αναζητά εργασία στο εξωτερικό, γιατί οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, είναι εξοντωτικές», εξηγεί ο κ. Αβραμίδης.
Οι δυσαρεστημένοι επαγγελματίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πάντως, είναι πιο πιθανό να εκφράσουν δυσκολίες στη φροντίδα των ασθενών, οδηγώντας έτσι σε μη βέλτιστη παροχή υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Παράλληλα, δείχνουν όλα τα στοιχεία, ότι η αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, μείωση του κόστους και του χρόνου αναμονής για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.
Επίσης, συμβάλλει σε μείωση του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης, εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και υλικού και σε αύξηση της αυτοπεποίθησης των ίδιων επαγγελματιών Υγείας για την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
πηγή: news 247 – Γιάννης Δεβετζόγλου