Σοφία Σαββίδου: “Καλό Ταξίδι φίλε μας Γιάννη Φλωρινιώτη!”

Καλό Ταξίδι φίλε μας Γιάννη Φλωρινιώτη!
Ο Γιάννης ήταν φίλος της οικογένειας μας εδώ και 40 χρόνια. Ένας πολύ καλός Άνθρωπος, ευγενικός, πρόσχαρος, με πολλές εμπειρίες ζωής.
Ήταν αυτός, που μαζί με τον πατέρα μου Ιωάννη Σαββίδη, με έπαιρναν μαζί τους από μικρή και πηγαίναμε σε όλα τα Κέντρα Διασκέδασης που εμφανιζόταν.
Μου έδινε συμβουλές και οδηγίες για την “νύχτα”.
Μα πάνω από όλα ήταν ένας γνήσιος Πόντιος με ρίζες από το Κάρς.
Την εποχή που ήταν “πρώτη φίρμα”, από τότε βροντοφώναζε παντού για την ποντιακή καταγωγή του, όταν άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες το έκρυβαν. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια!!
Έκανε Δίσκους με ποντιακά τραγούδια, έκανε με δικές του παραγωγές βιντεοταινίες στην ποντιακή διάλεκτο.
Μέρος από το αρχείο του με τις βιντεοταινίες τα είχε εμπιστευτεί στον πατέρα μου και μας ζήτησε να στείλουμε αντίγραφα στον Απόδημο Ελληνισμό της Ευρώπης, οι οποίοι μας έστειλαν τότε τόσες πολλές ευχαριστίες.
Με τον Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας ¨Ο ΦΑΡΟΣ”, με τα χορευτικά μας, τον συνοδεύαμε στα προγράμματα του και εμφανιζόμασταν μαζί του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλοντας τον Πόντο.
Και ενώ του άρεσαν πολύ τα κοστούμια με στρας, όταν τραγουδούσε ποντιακά, πάντα μου ζητούσε να τον ντύνω με την “ζίπκα”, την ποντιακή φορεσιά και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα. Ποτέ δεν δίστασε να φορέσει ακόμα και το “πασλούκ” το κεφαλοδέσιμο.
Όταν φορούσε την Ποντιακή φορεσιά, ένιωθε τόσο υπερήφανος και χαρούμενος για την καταγωγή , που τόσο πολύ την τίμησε!!!
Γιάννη, κι αν έφυγες δεν χάθηκες…
είσαι πάντα στη σκέψη μας και μέσα στην καρδιά μας!
Σοφία Σαββίδου