Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε τα αποτελέσματα- «Ανοίγει» & για συνταξιούχους (δικαιούχοι)

Χιλιάδες ήταν οι αιτήσεις που έγιναν για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023, το πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές με voucher ξεκινώντας εφέτος έναν μήνα νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» η Υποδιοικήτρια της Υπηρεσίας Γιάννα Χορμόβα, οι αιτήσεις φτάνουν τις 300 χιλιάδες, ενώ αναμένονται τα επίσημα στοιχεία, καθώς χθες το βράδυ εξέπνευσε η προθεσμία.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για παράταση και νέο άνοιγμα της πλάτφόρμας, ωστόσο αυτό θα γίνει-αν γίνει-με επίσημη ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου ή ΔΥΠΑ.

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα και οι λίστες των δικαιούχων σχεδόν έπειτα από δύο εβδομάδες (κοντά στις 20 Ιουνίου).

Για φέτος υπάρχει μία σημαντική διαφορά ως προς τα vouchers, καθώς αυτά εξαργυρώνονται από την 1η Ιουλίου 2023.

Το σημαντικό όμως είναι πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και ο κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους με τις ίδιες παροχές!

Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τους συνταξιούχους, σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει ήδη βγει, η παροχή έχει ως εξής:

«Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ -πρώην ΟΑΕΕ περιόδου 2023 – 2024»

  1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010.
  2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η
01.01.2023,
β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,
γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω
με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών,
ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των περιπτώσεων β’ έως δ’ είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος θα ανέρχεται στις 25.000.

Θα δίνεται voucher και οι αιτήσεις θα γίνονται (και αυτές) ηλεκτρονικά, κατόπιν ενημέρωσης.

Πηγή: Aftodioikisi.gr –