Ο συμπολίτης μας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, στην Κίνα με την Εθνική Αντιπροσωπεία

Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΕΑ από την Κίνα όπου βρίσκεται

 

Τι λέει ο πρόεδρος του ΕΕΑ από την Κίνα όπου βρίσκεται

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή, γράφει για τις επιχειρηματικές επαφές με την κινέζικη πλευρά.

Ταυτόχρονα, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Επιμελητηριακής κοινότητας που έχει ταξιδέψει στην Κίνα, δίνει την εικόνα του οικονομικού κολοσσού που πλέον αναμένεται να συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα, ενώ μεταφέρει και το κλίμα στο οποίο γίνονται οι πολιτικές και επιχειρηματικές συζητήσεις.

“Κίνα, η χώρα του 1,3 δις κατοίκων, η χώρα που εξάγει τα περισσότερα προϊόντα από κάθε χώρα του πλανήτη, εξάγει 1,2 τρις δολάρια ετησίως. Εισάγει δε 1,0 τρις δολάρια κάθε χρόνο. Ένα απέραντο εργοστάσιο. Δημιουργούνται όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στον πλανήτη στις φθηνότερες τιμές λόγου του χαμηλού εργατικού κόστους αλλά και της απίθανης τεχνολογίας που συγκρίνεται μόνο με αυτήν των ΗΠΑ. Η μεγάλη εκβιομηχάνιση της δημιουργεί ένα αποπνικτικό νέφος που στην πόλη του Πεκίνο που ζούμε τέσσερις ημέρες νομίζεις ότι αυτό το πυκνό σύννεφο μόλυνσης το πιάνεις.. κόβεται η ανάσα σου. Μεγάλο μέρος των κατοίκων κυκλοφορεί με μάσκες. Όλες τις ώρες της ημέρας στο Πεκίνο η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ δύσκολη. Η Κυβέρνηση της Κίνας υποδέχτηκε με τον πιο λαμπρό τρόπο την Ελληνική αποστολή. Κατά μήκος του δρόμου του αεροδρομίου και στην κεντρική πλατεία Τιεν Α Μεν κυματίζουν οι Ελληνικές και οι Κινεζικές σημαίες.

Στην Ελληνική αποστολή συμμετέχουν 30 ιδιωτικές επιχειρήσεις, 10 Κρατικές και κυβερνητική αποστολή περίπου 40 ατόμων (Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, δημοσιογράφοι). Οι συναντήσεις που είχαμε σαν Ε.Ε.Α τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς, μας έδωσαν την δυνατότητα να συζητήσουμε τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τις δυνατότητες που μας δίνονται μέσω της τεράστιας Κινέζικης αγοράς να δώσουμε διέξοδο στην οικονομική ασφυξία που βιώνουμε τα τελευταία χρονιά.

Είναι αδιανόητο να εισάγουμε 2,5 δις ευρώ κάθε έτος από την Κίνα και να εξάγουμε μόλις 227 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια εισάγουμε και ελληνικά προϊόντα όπως παστίτσιο και μουσακά αποδεικνύοντας την απίστευτη εξάρτηση της Ελληνικής Οικονομίας από το εξωτερικό.

Στις συναντήσεις που είχαμε στο Forum Ελληνικών και Κινέζικων επιχειρήσεων στο Σπίτι του Λαού, φαραωνικού τύπου και απίστευτης πολυτέλειας, δίπλα στην πλατεία Τιεν Α Μεν, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα ασύλληπτα μεγέθη των Κινεζικών επιχειρήσεων και τις δυνατότητες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Οι αγραβάτιστοι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας που έδωσαν την δυνατότητα στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να πει ότι δεν κάναμε εξαγωγή «Μη Γραβάτας» στην Ευρώπη ως θέλαμε αλλά την κάναμε στην Ανατολή εδώ στην Κίνα, έδειξαν ταυτόχρονα και τις διαθέσεις της Κινεζικής Κυβέρνησης για επενδύσεις στην Ελλάδα μιας και εμμέσως πλην σαφώς ο Κινέζος Πρωθυπουργός ονειρεύεται τον δρόμο του Μεταξιού που τη σημαντικότερη δίοδο, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελεί η χώρα μας.

Οι επτά συμφωνίες που κλείστηκαν και υπογράφτηκαν παρουσία του Υπουργού κ. Σταθάκη και του ομολόγου του Κινέζου Υπουργού, ασφαλώς και είναι επιτυχία αλλά πάρα πολύ μικρή για το μέγεθος των συναλλαγών των δυο χωρών.

Το Ε.Ε.Α. είναι περήφανο που συνέβαλε καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ιδρυτή και μεγαλύτερο μέτοχο της Alibaba, τον Jack Ma, μιας εταιρείας που συνεργάζεται με 10 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης δρόμων για την εξωστρέφεια και την στήριξη των ΜμΕ.

Το ταξίδι αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πολύ μεγάλων επενδύσεων και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας των 10 εκ. ανθρώπων και της Κίνας του 1,3 δις ανθρώπων. Η άποψη μου είναι ότι είναι στο χέρι μας να αξιοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πολλές φορές ότι αποτελεί ιστορικό ταξίδι για την εξωστρέφεια και την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ως ΕΕΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι μόνο με ενισχυμένες τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα στοχεύουν πλέον σε αναπτυξιακά μονοπάτια, θα γεννηθεί η ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα τη βασική μας επιδίωξη και πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο τέλος οι προσπάθειες μας θα δικαιωθούν.”

 

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου