Ο Φάρος: “Θα πρέπει οι νέοι να περπατούν στον δρόμο της παράδοσης και να βάζουν γερά θεμέλια για το μέλλον”

.
«Η Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», καθοδήγησε τους μαθητές του 5ου Γυμνάσιου Αιγάλεω στην Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ Δήμου Αιγάλεω»
…………………………………………………………………………………………………..
.
Στις 29 Μαϊου 2023, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ», οι μαθητές του 5ου Γυμνάσιου Αιγάλεω, παρουσίασαν την Χορευτική παράσταση «1919…. Τα βαπόρια κίνησαν», αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.
.
Οι μαθητές αν και οι περισσότεροι δεν είχαν ποντιακή καταγωγή, με την ψυχή τους και την καθοδήγηση της Σοφίας Σαββίδου, Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», που είχε την γενική επιμέλεια της παράστασης, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Συγκλόνισαν, συγκίνησαν, θύμισαν τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και ξετύλιξαν την ματωμένη ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.
.
.
Με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, που τους παραχώρησε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», υπό τους ήχους της λύρας και το μοιρολόι άναψαν ο καθένας το δικό του κεράκι για να τιμήσουν την μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσα άδικα και βάρβαρα.
.
Χόρεψαν με υπερηφάνεια τους χορούς του Πόντου, τραγούδησαν, απήγγειλαν στίχους στην ποντιακή διάλεκτο, μετέδωσαν το μήνυμα της ειρήνης και στο τέλος ξεπρόβαλλαν τα βαπόρια με τις 353.238 χιλιάδες ψυχές ν’ αναζητούν δικαίωση.
.
Φόρτισαν συναισθηματικά. Τα βουβά δάκρυα και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα επιβράβευσαν τα παιδιά. Τους δόθηκε η ευκαιρία, όχι μόνο να γνωρίσουν τον Πόντο, αλλά και να μεταδώσουν την ιστορία του και σε άλλους.
.
.
Η Διευθύντρια κ. Χριστίνα Πούλιου και οι καθηγητές του σχολείου ιδιαίτερα συγκινημένοι, ενθουσιάστηκαν από την απόδοση των μαθητών στην παράσταση, ευχαρίστησαν την κ. Σοφία Σαββίδου και πρότειναν να συνεχιστεί η συνεργασία τους.
.
Θα πρέπει οι νέοι να περπατούν στον δρόμο της παράδοσης και να βάζουν γερά θεμέλια για το μέλλον.
.
.
Μουσικά συνόδευσαν Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγούδι), Σάββας Ηλιάδης (νταούλι).
.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος