Σταυρούλα Μπαντούνα: “25η  Μαρτίου 1821. Μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας”

.

25η  Μαρτίου 1821.

Μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας.

Ημέρα ανάκλησης στη συλλογική μνήμη ενός αγώνα με παγκόσμια ακτινοβολία, που ενέπνευσε πολλούς λαούς στον αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Ημέρα αυτογνωσίας. Για τις αρετές και τα γνωρίσματα της φυλής μας που ενέπνευσαν τους εξεγερμένους Έλληνες αλλά και ημέρα  υπόμνησης των καταστροφικών συνεπειών του διχασμού που “έκαψε” τις δάφνες της εθνικής επιτυχίας.

Η 25η Μαρτίου αποτελεί αφετηρία μιας εθνικής πορείας γεμάτης από θριάμβους αλλά και καταστροφές. Η ίδρυση του ελληνικού κράτους, η  εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, η ένταξή μας στην Ευρώπη, αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα σημεία αυτής της πορείας. Κατακτήσεις που κερδίσθηκαν με θυσίες και απειλήθηκαν με αδελφοκτόνους διχασμούς.

Ας κρατήσουμε λοιπόν, ότι η συνεννόηση και η ενότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία.

Η πατρίδα μας κουράστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από διαδοχικές κρίσεις.

Συνέβησαν πολλά. Ανατρεπτικά και δυσάρεστα. Ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Νέα παιδιά εξακολουθούν να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και η ελληνική οικογένεια πασχίζει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Υπερβαίνοντας τη μηχανιστική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και σε μια συνεχώς επαναπροσδιοριζόμενη, υγιή και δυναμική σχέση παρελθόντος – παρόντος η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε «σύγχρονους εχθρούς». Εχθρούς που απειλούν την ελευθερία μας και την ανεξαρτησία της σκέψης και έκφρασης της προσωπικότητάς μας στο σπίτι, στην εργασία, στη δημόσια ζωή.

Η σχέση αυτή, αποτελεί την αισιόδοξη προοπτική της κοινωνίας μας αλλά και του καθενός από εμάς, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για διαχρονικές αξίες όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και στην εργασία, στο απόλυτο δικαίωμα διαβίωσης σε μια πόλη – πολιτεία που σέβεται όλους τους πολίτες της.

Σταυρούλα Μπαντούνα

Ψυχολόγος

Δημοτική Σύμβουλος

Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου