Εκδήλωση για την ποίηση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της

Δυσανάλογη με το θέμα της εκδήλωσης, ήταν η παρουσία κόσμου εχθές βράδυ 21 Μαρτίου 2023, στην εκδήλωση του δήμου για την ποίηση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΗΤΡΟΥ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗ, παρ΄ ότι ήταν καλή, δυστυχώς λίγοι ήταν εκείνοι που την ευχαριστήθηκαν.

Οι πέντε ομιλήτριες της εκδήλωσης (Τουμαζάτου, Μαρσώνη, Φέγγη, Σιακωτού και Πατρουδάκη) έκαναν αναφορά στον όρο ποίηση και το μεγαλείο της και πρόσφεραν στο κοινό γνώσεις και ιστορικές διαδρομές του ειδικού αυτού τρόπου εξωτερίκευσης των συναισθημάτων των ποιητών αλλά και των απλών ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να “μιλήσουν” μέσα από τους στίχους για τον έρωτα, τις κακουχίες, τις δυσκολίες, τις ελπίδες, τις απογοητεύσεις, τα πιστεύω και τα θέλω τους.

Όμορφες στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν από τους παραβρισκόμενους, ορισμένα άτομα απήγγειλαν  ποιήματα, είτε δικά τους είτε άλλων ποιητών.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ (Βικιπαίδεια)

Η ποίηση είναι μία από τις δύο βασικές κατηγορίες του λόγου, η άλλη κατηγορία είναι ο πεζός λόγος. Η ποίηση ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριστεί, έχουν υπάρξει όμως διάφοροι ενδεικτικοί ορισμοί ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».

Η ποίηση διαφέρει σε πολλά σημεία από την πεζογραφία. Οι διαφορές είναι και εξωτερικές και εσωτερικές. Πρώτα-πρώτα τα ποιήματα είναι γραμμένα σε στίχους, σε σειρές λέξεων, που έχουν ρυθμό και μέτρο, δηλαδή οι συλλαβές τους κυλούν με έναν ορισμένο τρόπο, ώστε να παρουσιάζουν στο αυτί ευχάριστο αποτέλεσμα. Αντίθετα στο πεζογράφημα τα νοήματα είναι διατυπωμένα σε προτάσεις, που η μια ακολουθεί την άλλη με βάση μόνο τους κανόνες της γραμματικής. Οι εσωτερικές διαφορές είναι και αυτές μεγάλες. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη φαντασία για να δημιουργήσει συγκίνηση στον αναγνώστη ή ακροατή. Απευθύνεται στο συναίσθημα και όχι τη νόηση, όπως ο πεζογράφος.

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος. Πριν την ανακάλυψη της γραφής, ο άνθρωπος ήταν αδύνατο να αναπτύξει την τέχνη του πεζού λόγου και να απομνημονεύσει ένα πεζογράφημα. Ποιήματα όμως (όπως επιφωνηματικές επικλήσεις και ύμνους στους θεούς, θρήνοι και ξεσπάσματα χαράς) έπλασε πολύ νωρίς ο πρωτόγονος άνθρωπος, συνδυασμένα με μουσική και χορό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.