Φορο-έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος

.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορο-μπόνους θα προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχέδιου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών

Εκπτωση 3% στον νέο λογαριασμό της Εφορίας ο οποίος θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, αντί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορο-μπόνους θα προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχέδιου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια έκπτωση δικαιούνται και οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φορολογικό «ραβασάκι» με την πιστωτική τους κάρτα, με την οποία θα κερδίσουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Ανησυχία για χρηματοπιστωτικό τσουνάμι

Με άλλη ρύθμιση του νομοσχεδίου, πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο πρόστιμο των 100 ευρώ το οποίο επιβάλλεται στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους, όσους δηλαδή υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωσή τους. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάργηση του προστίμου για μηδενικές, πιστωτικές αλλά και χρεωστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη:

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Απριλίου 2023 να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Για την άρση ακινησίας του οχήματος διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για 3 μήνες καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.

Ρύθμιση χρεών. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ενεργοποιείται μία νέα ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2023 για μεταφορές προσώπων, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους, θέατρα, γυμναστήρια, σχολές χορού.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Μαρία Βουργάνα