Πορεία στη μνήμη του Ιάσονα: «Οι ένοχοι θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή»

Πορεία στη μνήμη του Ιάσονα Λαλαούνη, του οποίου οι γονείς διέμεναν στην κάτω Αγία Βαρβάρα, συγγενείς του συνεχίζουν να μένουν στην πόλη μας και ο ίδιος είχε πολλούς φίλους στο δήμο μας, του 23χρονου οδηγού μηχανής ο οποίος έχασε τη ζωή του έξω από την Βουλή, στις 12 Μαρτίου του 2021, διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή, 12 Μαρτίου, από τις στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι το σημείο του δυστυχήματος.

Στο κάλεσμά του, ο Πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «δύο χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει».

«Πολλαπλές παραβάσεις στο ίδιο σημείο από τους ίδιους δράστες συνεχίζονται».

Ολόκληρο το κάλεσμα:

«Kυριακή 12 Μαρτίου 2023 – Πορεία στη Μνήμη του Ιάσονα

12 Μαρτίου 2021: Μπροστά στη Βουλή ο 23χρονος οδηγός μηχανής Ιάσονας Λαλαούνης τραυματίζεται θανάσιμα από οδηγό ΙΧ, αστυνομικό της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, συνοδό της Ντ. Μπακογιάννη, που παραβιάζοντας κάθε κανόνα του ΚΟΚ, αλλά και τις ειδικές ρυθμίσεις που θέσπισαν για τον εαυτό τους οι βουλευτές επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στο προαύλιο του κοινοβουλίου.

Δύο χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολλαπλές παραβάσεις στο ίδιο σημείο από τους ίδιους δράστες συνεχίζονται.

Αλλά και σ ολόκληρη τη χώρα από τροχαία εγκλήματα εξακολουθούν να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι ενώ χιλιάδες τραυματίζονται σοβαρά.

Καμία αλλαγή, καμία πολιτική πρόληψης οι χαμένες και κατεστραμμένες ζωές αποτελούν μέρος της κανονικότητας.

Μέρος της ίδια κανονικότητας αποτελεί και η πλήρης υποστήριξη των δραστών από τις πολιτικές και δικαστικές αρχές.

Αμέλεια. Αμέλεια. Αμέλεια.

Όσες παραβάσεις και να έχουν κάνει οι δράστες, η δίωξη τους θα είναι για πλημμέλημα. Κανείς δεν θα πάει φυλακή, ούτε για μια μέρα, από κανένα δεν θα αφαιρεθεί καν η άδεια οδήγησης.

Σ αυτό το πλαίσιο και ο φόνος του Ιάσονα, που όλη η Ελλάδα είδε και ξαναείδε σε βίντεο, που είδε τι πραγματικά συνέβη, βαφτίστηκε «ανθρωποκτονία από αμέλεια» από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Θα ρίξουμε άπλετο φως ακούσαμε τότε.

Το ίδιο ακούμε και τώρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους θέτοντας για πρώτη φορά σαν πρόταγμα την ασφάλεια στις μετακινήσεις. Ζητάνε παράλληλα την απόδοση ευθυνών, όχι στον τελευταίο τροχό της αμάξης αλλά στο σύνολο των εμπλεκομένων θεσμών και προσώπων. Λένε αυτό που λέγαμε πάντα: πως δεν έχουμε να κάνουμε με ατυχήματα, με κάποια αμέλεια, με την κακιά ώρα αλλά με ένα μεθοδευμένο, επαναλαμβανόμενο, ατιμώρητο έγκλημα.

Οι ένοχοι θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή. Ούτε καν τα ονόματα των θυμάτων δεν πρέπει να μάθουμε. Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγετε η πολιτεία δεν έδωσε καν λίστα με τα στοιχεία των νεκρών.

Γι αυτούς τα θύματα δεν είναι Πρόσωπα, είναι αριθμοί, που θα συμψηφιστούν με άλλες απώλειες και θα αξιολογηθούν με βάση την επίπτωση που θα έχουν στα κέρδη τους.

Γνωρίζουν πως οι νεκροί έχουν δύναμη. Γι αυτό προσπαθούν να τους εξαφανίσουν.

Η Λήθη είναι προϋπόθεση για τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

Η Μνήμη είναι προϋπόθεση για την αμφισβήτησή της.

Θυμόμαστε σήμερα τον Ιάσονα και όλα τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων, μαζί με τους νεκρούς στα Τέμπη και όλα τα θύματα προαναγγελθέντων εγκλημάτων.

Δεν θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί το έγκλημα με τη συγκάλυψή του.

Όλα για τον Ιάσονα

Όλα για τον κάθε Ιάσονα

Όλα για την Αλήθεια

Όλα για τη Δικαιοσύνη.

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη.

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Συγκέντρωση Κυριακή 12 Μαρτίου 13.00 Λ. Αμαλίας (Στύλοι Ολυμπίου Διός)

Πορεία στον δρόμο του Ιάσονα- μέχρι την είσοδο της Βουλής  (Βας. Σοφίας)».

Πηγή: Tvxs Newsroom