Το 2ο Λύκειο της πόλης μας τιμά τη διακεκριμένη απόφοιτό του Μαρία Κυραρίνη

.
Η Μαρία Κυραρίνη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρας (Santa Clara University) στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
.
Η Μαρία είναι η ιδρύτρια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Human-Machine Interaction & Innovation (HMI2), η οποία έχει υποστηριχθεί από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη ευφυών ρομποτικών συστημάτων που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
.
Πριν την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρας, η Μαρία ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα της Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον. Το 2019 έλαβε το διδακτορικό της με τίτλο “Ρομποτική Μάθηση για την Συνέργεια Ανθρώπων και Ρομπότ” από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Axel Gräser. Η Μαρία έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και το μεταπτυχιακό στα Συστημάτα Αυτοματισμού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2012 και το 2014, αντίστοιχα.
.
Η Μαρία μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα και είναι απόφοιτη του 2ου λυκείου Αγίας Βαρβάρας.
.