Πώς η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ θα οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα σε μεγαλύτερη διαφάνεια. Η αρχή με το ΤΕΚΑ και τη «φωτογραφία» του ατομικού κουμπαρά. Υπέρ ψηφιοποίησης των συντάξεων και η επικεφαλής της εποπτικής αρχής.
Δυνατότητα πρόσβασης στην «ψηφιακή τομογραφία» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν στο μέλλον οι ασφαλισμένοι, κάτι που ήδη για το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ξεκίνησε να συμβαίνει, μέσα από μια ηλεκτρονική εφαρμογή.
Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά το 4ο τακτικό ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), θα αλλάξει τη ζωή των ασφαλισμένων, καθώς μαζί με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια «αξονική τομογραφία» της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Έτσι θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και το κράτος να γίνει περισσότερο υπόλογο προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος βρίσκονται στην τελική ευθεία, με στόχο να κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους.
Μια αντίστοιχη διαδικασία -σαφώς πιο εύκολη στην εφαρμογή, καθώς πρόκειται για νεοσύστατο φορέα- «τρέχει» στο ΤΕΚΑ, και μάλιστα πλέον είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εργαζομένων, μισθωτών και μη. Πρόκειται για την εφαρμογή myTEKA, που δίνει πρόσβαση στην πραγματική εικόνα του ατομικού κουμπαρά κάθε ασφαλισμένου.
Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι 165.000 ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται με μια ματιά για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους, ενώ με την πάροδο των ετών, θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το ιστορικό των εισφορών τους, την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού καθώς και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Στην πράξη, με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται στους ασφαλισμένους ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου, που προσφέρει με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των συντάξεων καθώς και μεγαλύτερης διαφάνειας τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης τάχθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) Petra Hielkema, που είναι επίσημη ομιλήτρια κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου της ΕΛΕΤΕΑ, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με την κ. Hielkema, στόχος της EIOPA είναι η βελτίωση της κατανόησης των νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων για τον κλάδο, αλλά και των αναλυτικών δεξιοτήτων και των πρακτικών ανταλλαγής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο και τους επόπτες να γίνουν οργανισμοί που βασίζονται περισσότερο στα δεδομένα. Επίσης, η Αρχή εκτιμά πως η ψηφιοποίηση του τομέα των συντάξεων θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή των νέων στη σύνταξή τους και με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσει επίσης την οικονομική εξυγίανση.
πηγή: Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr