Χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας από τους δήμους

Χωρίς προσωπικό κρίσιμες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες

Κλείνει οριστικά μετά από δέκα χρόνια ο κύκλος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με αποτέλεσμα πολύ σύντομα κρίσιμες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης δήμων και περιφερειών να μείνουν χωρίς προσωπικό και να βρεθούν στο δρόμο 22.500 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Ήδη πολλές από τις συμβάσεις λήγουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με τις τελευταίες να προσδιορίζονται γύρω στο καλοκαίρι και αυτό χάρη στην παράταση τεσσάρων μηνών που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο στα τέλη του 2022 ανακοίνωσε επίσημα τον τερματισμό του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη με την οριστική λήξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το τέλος του προγράμματος, θα προκαλέσει «πλήγμα» και για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ΔΥΠΑ: Μόνο από τους δήμους χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Μάλιστα από τις περίπου 25.000 θέσεις εργασίας του προγράμματος, στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.

Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε μετά το 2010, απασχολώντας ανέργους με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια το προσωπικό που προσλαμβάνεται υπογράφει οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, που με τις παρατάσεις που δίνονταν κατά καιρούς έφταναν τους δέκα μήνες.

Πηγή: workenter.gr