Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ: “Τα σπίτια του λαού τα σώζει  ο λαός”!

Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ

Τα σπίτια του λαού τα σώζει  ο λαός!

Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, για να τρέξουν τράπεζες και funds με «λυμένα χέρια» τους πλειστηριασμούς χιλιάδων σπιτιών λαϊκών οικογενειών τους επόμενους μήνες, επιβεβαιώνει ότι όποιος κι αν κυβερνήσει την επόμενη μέρα, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέο γύρο επίθεσης στην κατοικία του.

Η απόφαση αποτελεί στην πραγματικότητα μια «μείξη» των νόμων του ΠΑΣΟΚ (2003), του ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017), της ΝΔ (2020) και του περιβόητου νόμου Κατσέλη, που όλοι μαζί οδηγούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Οι 700.000 πλειστηριασμοί που είναι στα σκαριά, μεταξύ άλλων για χιλιάδες σπίτια λαϊκών νοικοκυριών, περιλαμβάνονται στα προγράμματα διακυβέρνησης και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί όλοι τους περιλαμβάνουν για την επόμενη μέρα των εκλογών, ως απαρέγκλιτους όρους για την οικονομική τους πολιτική, τη «δημοσιονομική ισορροπία», τις «δημοσιονομικές αντοχές», τα «πρωτογενή πλεονάσματα», τα «προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Βασική πλευρά όλων αυτών των «μνημονίων διαρκείας» τα οποία έχουν συνυπογράψει ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι και η «απομείωση των κόκκινων δανείων μέσω των πλειστηριασμών», ώστε οι τράπεζες να έχουν κέρδη και να τροφοδοτούν με χρήμα τις νέες επενδύσεις.

Αλλά και γιατί στόχος τους είναι, στο έδαφος της στέγης – εμπόρευμα, να διευκολύνουν τη συγκέντρωση ακινήτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επιταχύνονται επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από το real estate μέχρι τον Τουρισμό και τις αναπλάσεις περιοχών.

Η σειρά της ΝΔ…

Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα και τις αντιδράσεις που προκαλεί, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που υπήρχε και σε προηγούμενους νόμους, χωρίς να αποτραπούν χιλιάδες πλειστηριασμοί.

Τα στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους για την κατάσταση: 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2021 έχουν «κοκκινίσει» ξανά και, ταυτόχρονα, μόνο μέσα στο 2022 τα δάνεια που πέρασαν από τις τράπεζες στις εταιρείες – «κοράκια» αυξήθηκαν κατά περίπου 8 δισ. ευρώ.

Η θηλιά δηλαδή σφίγγει και πάει στα λαϊκά σπίτια, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο διατήρησε όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, που το είχε ψηφίσει έτσι κι αλλιώς μέσω του 3ου μνημονίου, αλλά έφερε και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που ολοκλήρωσε το έγκλημα.

Προβλέπει ότι σε όσους δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου, θα μπορεί η τράπεζα να τους δεσμεύει την περιουσία και να επιλέγει αν θα την εκποιήσει κιόλας.

Προβλέπει ακόμα ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να πληρώνει δόσεις πρακτικά θα δουλεύει για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα χαρτζιλίκι διαβίωσης. Η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του και συνολικά θα ελέγχει την περιουσία του.

Τελικά ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας μετατρέπει τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους, με μόνιμη την απειλή της οριστικής έξωσης.

Ταυτόχρονα σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν «βουνό» υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και στο κράτος.

«Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί»

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές το ψέμα ότι όσο κυβερνούσε δεν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας! Όπως και το ψέμα ότι τώρα που τάχα δεν υπάρχουν μνημόνια, με «λυμένα τα χέρια» μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει τάχα τη λαϊκή κατοικία.

Άλλωστε, μέσα στη βδομάδα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του δήλωσε ευθαρσώς ότι «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί» και ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν «25.000 πλειστηριασμοί», που «δεν είναι πολλοί». Μετά δε και τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, έλεγε: «Οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν αντιλαμβανόμενες τον ρόλο τους (…) εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία και στην κερδοφορία αυτών των ομίλων, αρκεί να είναι νόμιμη η λειτουργία τους».

Είναι έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξήλωμα της προστασίας της λαϊκής στέγης, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θεσμοθέτησε αλλά και με το «ιδιώνυμο» για όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών, επειδή – όπως έλεγε η εισηγητική έκθεση – αυτοί αποτελούν «μέσα ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος…».

Με τον νόμο 4354/2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, όπως και με τον Νόμο 4389/2016, που έφερε εκτεταμένες τροποποιήσεις στον προηγούμενο.

Οι διακηρύξεις ότι με το θεσμικό πλαίσιο τέθηκαν τάχα «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνες λειτουργίας των funds, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών» είναι πραγματικά «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Αντίθετα, με τους συγκεκριμένους νόμους εισήγαγε τις έννοιες «ευάλωτα νοικοκυριά», «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης», οι οποίες, όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα, αποτελούν «κερκόπορτες» για τις τράπεζες και τα funds.

Με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» εξασφάλισαν πως ό,τι περισσεύει από το …φαγητό και τους λογαριασμούς «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων».

Εξασφάλισαν επίσης ότι τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν ποσό στα funds και στις τράπεζες «τέτοιο ώστε οι πιστωτές τους δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης»… Με άλλα λόγια, θηλιά στα χρεωμένα νοικοκυριά.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς, κι ας είναι ενταγμένα σε δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις…

Αυτά λέει ξανά τώρα προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα παρουσιάσει μέτρα ώστε «οι αδύναμοι και οι ευάλωτοι να μπορέσουν να ρυθμίσουν το χρέος τους (σ.σ. αναφέραμε παραπάνω τι σημαίνει αυτό) και οι πιο ευάλωτοι να έχουν και κρατική αρωγή, με επιδότηση της δόσης». Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλέψει τα πάντα για λογαριασμό των «κορακιών» και των τραπεζών.

– Και θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών («όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία»…).

– Και θα πληρώνουν οι «ευάλωτοι» στις τράπεζες και στα «κοράκια» ό,τι περισσεύει από τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν.

– Και θα πληρώνει συνολικά ο λαός στα funds και στις τράπεζες – μέσω της επιδότησης δόσης – για τους απολύτως εξαθλιωμένους, που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ για το δάνειό τους…

«Κιχ» για την τροπολογία του ΚΚΕ

Αυτό είναι λοιπόν το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν ο ένας λέει ότι το εφαρμόζει με «σταθερότητα» και ο άλλος με «δικαιοσύνη», την ώρα που με τους διαδοχικούς τους νόμους χιλιάδες λαϊκά σπίτια βγήκαν ή κινδυνεύουν να βγουν «στο σφυρί».

Γι’ αυτό και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας ΠΑΥΣΗ εδώ και τώρα πλειστηριασμών των σπιτιών και της περιουσίας του λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε ασυζητητί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «λοιποί συγγενείς» – δεν έβγαλαν «κιχ».

Η επιλογή της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να αφήσουν τη λαϊκή κατοικία έρμαιο στα «κοράκια», είναι συνειδητή επιλογή στήριξης των τραπεζιτών και των συμφερόντων τους.

Κι αν αυτοί όλοι είναι από τη μεριά των αρπακτικών και των τραπεζών, εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Στην πλευρά των πολλών. Και με το σύνθημα «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!». Γιατί αν υπάρχει μια «ασπίδα» για τη λαϊκή κατοικία από τράπεζες, «κοράκια» και επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων κάθε περιοχής. Μόνο έτσι θα κοπεί ο αέρας στα «κοράκια» και στις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό και το δίλημμα για τον λαό μπροστά στις εκλογές προβάλλει πιο καθαρά: Μπλε, ροζ και πράσινος πλειστηριασμός ή όλοι μαζί με ισχυρό ΚΚΕ, για τη σωτηρία των σπιτιών και της ζωής μας; Σ’ αυτό το δίλημμα καμία δεύτερη σκέψη, κανένας ενδοιασμός δεν χωράει!

Κ.Ο. Αγίας Βαρβάρας του ΚΚΕ