Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Πολιτισμός στην πόλη”

.
Πολιτισμός είναι ότι παράγει παιδεία, τέχνη και ανθρωπιά. Πολιτισμός είναι η ευγένεια, η καθαριότητα, η μάθηση, η τέχνη, ο αθλητισμός, η αξιοποίηση της παράδοσης. Πολιτισμός είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισονομία και ο διάλογος.
.
Πολιτισμός είναι η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης του ανθρώπου να δημιουργεί και να κατασκευάζει και του φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Πολιτισμός είναι ο τρόπος συμπεριφοράς σε συνανθρώπους και ζωάκια. Πολιτισμός είναι να έχουν όλα τα σπίτια φαγητό, ηλεκτρικό, νερό, παιδεία, υγεία, πρόνοια και εργασία. Πολιτισμός είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις περιοχές αναψυχής ή σε πράσινες περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον.
.
Η δημιουργία πολιτιστικών συλλογικοτήτων δεν είναι καθόλου εύκολη. Χρειάζονται άνθρωποι με μεράκι και πόροι. Χρειάζεται επίσης η άδολη υποστήριξη του Δήμου.
.
Μακριά από χειραγωγήσεις, πελατειακές αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ώστε οι σύλλογοι να γίνουν εκείνη η κοινωνική δύναμη, που σε συνεχή ώσμωση με την τοπική κοινωνία να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
.
Στην Αγία Βαρβάρα η πολιτιστική δραστηριότητα σχεδόν αποκλειστικά πραγματώνεται μέσα από τις πολιτιστικές σχολές του δήμου, τους εθνικοτοπικούς συλλόγους και τα σχολεία.
.
Δεν μας αρκεί αυτό. Μαζί θα φροντίσουμε οι σχολές μαθητείας των τεχνών να εξελιχθούν σε πόλο συσπείρωσης της ερασιτεχνικής δημιουργίας μετουσιώνοντας τις πρωτοβουλίες και τις ατομικές αναζητήσεις των πολιτών σε ομαδικότητα και συλλογικότητα που θα αλληλοεπιδρούν με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
.
Μαζί θα δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό ενεργά, σαν συνδημιουργοί κι όχι σαν αγοραστές ή παρατηρητές. Να μην έχει ο πολίτης κανένα εμπόδιο, πολιτικό, οικονομικό ή ιδεολογικό στην προσέγγισή του με τη δημιουργία. Μαζί θα ενθαρρύνουμε την πρόσβαση και θα δώσουμε κίνητρα, ώστε με διάθεση προσφοράς ο συμπολίτης μας να επιθυμεί να αφιερώσει τον πολύτιμο χρόνο του στην κοινότητα.
.
Μαζί θα παραχωρήσουμε χώρους, όπου απρόσκοπτα οι ομάδες ερασιτεχνικής δημιουργίας θα συναντούν την πολιτιστική έκφραση και τη συλλογική δράση ώστε να μεταλαμπαδευτεί η τέχνη στις γειτονιές, στις αίθουσες εκδηλώσεων και στα σχολεία.
.
Μαζί θα αξιοποιήσουμε τους καλλιτέχνες-εκπαιδευτές των πολιτιστικών σχολών, ώστε να εμπνεύσουν και να οργανώσουν την εξωστρέφεια των δράσεων και τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών.
.
Πρέπει οι λέξεις, οι εκφράσεις, τα χρώματα και οι νότες να προσφέρουν χαρά αλλά και ουσιαστικότερη διαβίωση, αφού έτσι μπορεί κανείς να απολαμβάνει σε βάθος τις λεπτές αποχρώσεις του πνεύματος και της τέχνης κι όχι να σπαταλιέται σε αυτά που του πλασάρει το εμπορευματοποιημένο σύστημα. Να είναι μυημένος στην ποιότητα, ώστε να μη του αρκούν τα ρηχά κατασκευάσματα της καταναλωτικής τέχνης για να διασκεδάσει.
.
Μαζί θα μεριμνήσουμε να έχουν όλοι την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν στην τέχνη και να καθρεφτίσουν το νου και την ψυχή τους.
.
5-2-23

.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος