Πόσες εισφορές πρέπει να πληρώνετε για να πάρετε σύνταξη 1000 ευρώ; – Η παγίδα με τις κατηγορίες


Ακόμη και ο 30άρης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την σημερινή του επιλογή θα την “κουβαλάει”.

Με την παράταση που δόθηκε σε 1,2 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους προκειμένου να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία του 2023 -δηλαδή το ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, υπάρχει χρόνος μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για την τελική επιλογή.

Μια επιλογή η οποία πρέπει να γίνει με κριτήριο τις οικονομικές αντοχές σήμερα, αλλά και τη διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος μετά τη σύνταξη. Ακόμη και ο 30άρης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την σημερινή του επιλογή θα την “κουβαλάει”, καθώς με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

Αυτός που θα επιλέξει σήμερα να πληρώνει την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία των 230 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι για ολόκληρη τη συγκεκριμένη χρονιά θα εμφανιστεί με συντάξιμες αποδοχές μόλις 850 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αυτή η συνταγή βγάζει σύνταξη 608 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια ασφάλισης ή 560 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης. Φυσικά αυτά τα ποσά θα “πληθωριστούν” ύστερα από χρόνια αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Μικρή ασφαλιστική κατηγορία βγάζει πολύ χαμηλή σύνταξη στα όρια της φτώχειας.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η σύνταξη ουσιαστικά είναι “καλάθι” το οποίο γεμίζει χρόνο με τον χρόνο ανάλογα με τις εισφορές που πληρώνει ο καθένας. Αλλαγή εκ των υστέρων δεν γίνεται. Ούτε υπάρχει πλέον η καλύτερη τριετία ή 5ετία για να σώσει την κατάσταση.

Πόσες εισφορές πρέπει να πληρώνετε για να πάρετε σύνταξη 1000 ευρώ; – Η παγίδα με τις κατηγορίες

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται προκαταβολές επικουρικών συντάξεων – Υψους 100 ευρώ

Επομένως, στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βγάλει μια σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ, η απάντηση είναι η εξής:

1. Να αποφύγει την κατώτατη κατηγορία των 230 ευρώ τον μήνα. Αυτή δεν βγάζει σύνταξη 1000 ευρώ ούτε με 40 χρόνια ασφάλισης. Επιλέγοντας, το ελάχιστο, το πολύ-πολύ να βγει μια σύνταξη 800 ευρώ και αυτό υπό προϋποθέσεις.

2. Να επιλέξει την 3η ή την 4η κατηγορία των 332 ευρώ τον μήνα ή των 399 ευρώ τον μήνα. Εκτιμάται με βάση του υπολογισμού ότι αυτές οι δύο κατηγορίες έχουν την καλύτερη σχέση “εισφορών απόδοσης” ειδικά για όσους ασφαλιστούν για περισσότερα από 30 χρόνια. Έτσι, η ασφαλιστική κατηγορία των 399 ευρώ στα 40 χρόνια βγάζει σύνταξη 1200 ευρώ ενώ των 332 ευρώ βγάζει σύνταξη 1032 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές κατηγορίες προφανώς και οδηγούν με μεγαλύτερη ευκολία και με λιγότερα χρόνια ασφάλισης στο “χιλιάρικο”. Το ζήτημα είναι αν αξίζει “επενδυτικά” να καταβάλλονται τόσο πολλές εισφορές (πλέον φτάνουν έως και τα 622 ευρώ τον μήνα) ή είναι προτιμότερο μέρος αυτών των χρημάτων να διατίθεται για ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πηγή: THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ