Σταυρούλα Κοφινά: “Παιδική Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα μέσα από την εμπειρία των παιδιών”

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στο χώρο της Κοινωνικής πολιτικής που εργάζονταν στο δήμο μας έως πρόσφατα, είναι η κ. Βούλα Κοφινά, η οποία πλέον εργάζεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι μελέτες και οι εργασίες της επάνω στο θέμα αυτό είναι πολλές και αξιόλογες, όπως και η προσφορά της στους συμπολίτες μας.

Η τελευταία της εργασία, 33 σελίδων δημοσιεύτηκε πρόσφατα και μας στάλθηκε για αναδημοσίευση, την οποία κάνουμε με μεγάλη μας χαρά.

Αγαπητέ κ. Βαμβακόπουλε,

Σας αποστέλλω άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών.

Μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της Αγίας Βαρβάρας με άδεια του Υπουργείου Παιδείας.

Συνοπτικά παρουσιάζει πως η φτώχεια είναι ορατή μεταξύ των παιδιών με συνέπεια να τα περιορίζει στις κοινωνικές τους σχέσεις λόγω του άγχους στιγματισμού και περιθωριοποίησης, πως τα παιδιά σε υστέρηση εκτίθενται σε κινδύνους και σε σοβαρή παραμέληση των αναγκών τους, πως αποτελεί αιτία σχολικής εγκατάλειψης και αποκοπής από τη ζωή των παιδιών της ηλικίας τους, ιδιαίτερα όταν αναγκάζονται να εργαστούν για να επιβιώσουν τα ίδια και οι οικογένειές τους, φαινόμενο συχνό μέσα στη φτώχεια ιδιαίτερα για τους εφήβους.

Παρακαλώ να το δημοσιεύσετε καθώς τα παιδιά σε περιοχές ανάγκης όπως η Αγία Βαρβάρα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα των τοπικών πολιτικών με προγράμματα και δράσεις που δεν θα στιγματίζουν τα παιδιά και θα δημιουργούν προοπτικές στη ζωή τους.

Αγαπώ την Αγία Βαρβάρα, σε αυτή μεγάλωσα και δούλεψα επί 25 χρόνια και εύχομαι να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά από αυτές που είχαμε εμείς στην ηλικία τους όταν μεγαλώναμε σε αυτή την πόλη, που είτε βγήκαμε νωρίς στη δουλειά είτε σπουδασαμε με πολύ μεγάλο κόπο.

Με εκτίμηση
Σταυρουλα Κοφινά
Κοινωνική Λειτουργός- Κοινωνική Επιστημονας
Δρ Κοινωνικής Πολιτικής
Πανεπιστημιου Πελοποννήσου
Πρώην εργαζόμενη Δήμου Αγίας Βαρβάρας και νυν εργαζόμενη
στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΟΦΙΝΑ