Το 2022 η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1850

Έκθεση Παγκόσμιας Θερμοκρασίας 2022: Η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1850

Η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιας Θερμοκρασίας του Berkeley Earth για το 2022 σηματοδοτεί το 10ο έτος παροχής ανεξάρτητης ανάλυσης ανοιχτού κώδικα της μέσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπιστώνει ότι το 2022 ήταν ονομαστικά το πέμπτο θερμότερο έτος στη Γη από το 1850, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να εκτιμάται ότι είναι 1,24°C (2,24°F) υψηλότερη από την προβιομηχανική τιμή αναφοράς.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια συμπεριέλαβαν και τα οκτώ από τα θερμότερα χρόνια που παρατηρήθηκαν στον δίσκο οργάνων.

Από έτος σε έτος μπορεί να παρατηρείται μια μικρή διακύμανση, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όμως η γενική τάση είναι σύμφωνη με την εκτίμηση για άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Το 2021 και το 2022, ένα επίμονο συμβάν La Niña μείωσε κάπως τις θερμοκρασίες σε σύγκριση με χρόνια χωρίς συμβάν La Niña. Συνολικά, όμως η μακροπρόθεσμη τάση είναι προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εάν συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό οι εκπομπές αερίων που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος, η αύξηση της μακροπρόθεσμης μέσης θερμοκρασίας της Γης θα φτάσει τους 1,5 °C (2,7 °F) πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900 περίπου μέχρι το 2034 και τους 2 °C (3,6 °F) γύρω στο 2060.

Είναι πλέον σαφές ότι η αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα να μην υπερβεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τους 2 °C (3,6 °F) – φυσικά, καλύτερα όχι τον 1,5 °C – πρέπει να σημειωθεί πολύ σύντομα πρόοδος προς την κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε 28 χώρες και 850 εκατομμύρια ανθρώπους

Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας δεν σημείωσε νέο ρεκόρ το 2022, 28 χώρες σε όλο τον κόσμο γνώρισαν τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Δυτικής Ευρώπης και της Κίνας. Δεν υπήρχαν μέρη στη Γη που να κατέγραψαν ρεκόρ ψυχρού μέσου όρου το 2022.

Εξετάζοντας τις συγκεκριμένες υποεθνικές περιοχές όπου σημειώθηκαν αυτοί οι θερμοί ετήσιοι μέσοι όροι ρεκόρ, υπολογίζεται ότι περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μέρη όπου παρατήρησαν την τοπικά θερμότερη χρονιά τους κατά τη διάρκεια του 2022.

Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, πέντε χώρες κατέγραψαν νέα εθνικά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καλοκαιρινός καύσωνας ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο περιελάμβανε την πρώτη ημέρα με θερμοκρασία 40°C (104°F), ένα ορόσημο που θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απέδωσαν περισσότερους από 26.000 θανάτους στους καλοκαιρινούς καύσωνες του 2022 και η σχετική καλοκαιρινή ξηρασία ήταν μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια.

Συνεχείς επιπτώσεις της La Niña

Η εμφάνιση ενός φαινομένου La Niña στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είχε σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες κοντά στο τέλος του 2020 και ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις θερμοκρασίες του 2021 και του 2022. Χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση μιας μεγάλης περιοχής σχετικά δροσερού νερού στον Ανατολικό Ειρηνικό, αυτές οι κάπως μειωμένες θερμοκρασίες των ωκεανών συνέβαλαν στο να διατηρηθούν και πάλι οι θερμοκρασίες το 2022 χαμηλότερες από ό,τι τα άλλα πρόσφατα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 1°C (2°F) στην κύρια περιοχή El Niño / La Niña να οδηγεί σε μια αντίστοιχη διακύμανση ~0,1 °C (~0,2 °F) στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία, με υστέρηση 3-6 μηνών. Με άλλα λόγια, αναμένουμε ότι η επίδραση του La Niña το 2022 ήταν περίπου να κάνει τον ετήσιο μέσο όρο ~0,1 °C (~0,2 °F) ψυχρότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Όταν η μεταβλητότητα στον Ειρηνικό μετατοπιστεί αναπόφευκτα προς ένα Ελ Νίνιο – όπως φαίνεται πιθανό στα μέσα έως τα τέλη του 2023 – οι επιπλέον 0,1-0,2 °C (0,2-0,4 °F) ζέστης που αναμένεται να απελευθερωθεί από το Ελ Νίνιο θα αυξήσει τις πιθανότητες ότι το επόμενο έτος θα είναι ένα νέο ρεκόρ για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία (δηλαδή ένα πιθανό ρεκόρ του 2024, εάν το Ελ Νίνιο επιστρέψει στα μέσα/τέλη του 2023).

Πρόσθετα βασικά ευρήματα

Μια σχετικά λιγότερο ακραία περιοχή της Αρκτικής. Αν και συμβαδίζει με άλλα χρόνια που έδειξαν ισχυρή θέρμανση στην Αρκτική, το 2022 δεν ήταν τόσο θερμό όσο τα τελευταία χρόνια, κατατάσσεται μόνο ως η 10η θερμότερη συνολικά και μόνο ελαφρώς θερμότερη από το 2021. Ομοίως, το λυώσιμο των πάγων της θάλασσας το 2022 ήταν λιγότερο ακραίο από ό,τι τα τελευταία χρόνια, αν και ήταν πολύ πιο έντονο από αυτό που ήταν τυπικό πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία 40 χρόνια η Αρκτική έχει θερμανθεί σχεδόν 4 φορές περισσότερο απο τον μέσο παγκόσμιο ρυθμό.

Ανωμαλία θερμοκρασίας ρεκόρ στην Ανταρκτική. Στην άλλη άκρη του πλανήτη, ένας καύσωνας του Μαρτίου στο οροπέδιο της Ανταρκτικής προκάλεσε μια παρατήρηση θερμοκρασίας στον επανδρωμένο σταθμό Vostock 38,5°C (69,3°F) πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή. Αυτή η θερμοκρασία ρεκόρ σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό που έχει καταγραφεί ποτέ οπουδήποτε στη Γη.

Προβλέψεις για το 2023. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο (>99% πιθανότητα) ότι το 2022 θα παραμείνει ένα από τα 10 πιο ζεστά χρόνια, η τρέχουσα συνέχιση των συνθηκών La Niña στις αρχές του έτους υποδηλώνει ότι το 2023 παραμένει σχετικά δροσερό, αν και εξακολουθεί να είναι συνεπές με τις τάσεις (υπερ)θέρμανσης του πλανήτη. Μια πιθανή μετατόπιση προς το Ελ Νίνιο στα μέσα έως τα τέλη του 2023 πιθανότατα θα ωθήσει το 2024 σε υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.

πηγή: ΠΡΑΣΙΝΟΙ