.
Με νομοθετική παρέμβαση που θα δρομολογεί την επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προς το Δημοτικό Συμβούλιο θα «θεραπεύσει» το Υπουργείο Εσωτερικών τον «νόμο Θεοδωρικάκου» για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, αλλά θα επιστρέψουμε αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από τα Γιάννενα, όπου βρίσκεται με αφορμή πολιτική εκδήλωση. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια.
Όπως υποστήριξε ο κ. Βορίδης το ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικό το πλέγμα διατάξεων, που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και των Οικονομικών Επιτροπών στις Περιφέρειες, αλλά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση για την αλλαγή των συνθέσεων Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, από τη στιγμή που δε συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη αλλαγή αρμοδιοτήτων.
Πάντως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών στην πιθανότητα εκ νέου μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Επιτροπές, στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών.
«Το λέω όμως από τώρα, θα το πω και στο Κοινοβούλιο. Εάν διαπιστώσουμε από την εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ δυσλειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, εξαιτίας της συμπεριφοράς των αντιπολιτεύσεων, τότε θα ξανανομοθετήσω και θα επαναφέρω τις αρμοδιότητες που γυρνάω τώρα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με βάση μάλιστα και την επιχειρηματολογία του ΣτΕ, στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και το λέω από τώρα», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι ένα από τα επιχειρήματα του ΣτΕ για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ήταν το ότι η αποτελεσματική διακυβέρνηση δεν είχε κριθεί, καθώς ο νόμος Θεοδωρικάκου ψηφίστηκε τον Αύγουστο και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές αναλάμβαναν τον Σεπτέμβριο. Από τη στιγμή, όμως, που θα δοθεί ο χρόνος για να δοκιμαστεί στην πράξη και προκύψουν ζητήματα κυβερνησιμότητας, τότε θα υπάρχει η αιτιολόγηση μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων.
πηγή: Aftodioikisi.gr – Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος