Εως και το 50% του ετήσιου τζίρου οι πωλήσεις στις γιορτές

Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά μια τονωτική ένεση ρευστότητας, καθώς ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των επιχειρήσεων

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται ήδη αγορά και καταναλωτές, με τις εμπορικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στις επάλξεις. Αν και ακόμα υπολείπονται 14 ημέρες για τα Χριστούγεννα, η αγορά σιγά σιγά ζεσταίνεται, όπως άλλωστε προέκυψε και από τη χθεσινή ημέρα, την πρώτη της εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και πρώτη από τις δύο Κυριακές πριν τις γιορτές που θα είναι ανοιχτά.

Στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους αλλά και στα εμπορικά κέντρα η κίνηση ήταν αυξημένη, με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν στην πλειονότητά τους διερευνητικές επισκέψεις προτού καταλήξουν τις επόμενες ημέρες στις αγορές τους.

Φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος αναφορικά με το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, έξι στους δέκα καταναλωτές  θα δαπανήσουν έως 100 ευρώ, το 30% περίπου έως και 500 ευρώ και μόλις το 4% θα ξεπεράσει το ποσό αυτό. Υπολογίζεται  μάλιστα ότι η μέση δαπάνη για εορταστικές αγορές θα φτάσει φέτος στα 145 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΛΕ Αντώνη Μακρή, από την εορταστική περίοδο ο εμπορικός κόσμος προσδοκά μια τονωτική ένεση ρευστότητας, καθώς ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των επιχειρήσεων, με το 25% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων να επιτυγχάνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε κάποιες κατηγορίες, όπως τα παιχνίδια, οι πωλήσεις των γιορτών φτάνουν ακόμα και το 50% του ετήσιου τζίρου.

Τα γιορτινά καλάθια

Και ενώ οι καταναλωτές φτιάχνουν τις λίστες των αγορών τους προσαρμοσμένες στις οικονομικές τους δυνατότητες, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε την τροπολογία για το καλάθι του Αϊ-Βασίλη δίνοντας στις επιχειρήσεις παιχνιδιών το πράσινο φως ώστε από την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 να το συμπληρώνουν βάζοντας τα παιχνίδια που θα επιλέξουν από 10 κατηγορίες (επιτραπέζια παζλ, παιχνίδια, κούκλες και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών με τουβλάκια, αθλητικά παιχνίδια, μπάλες κ.τ.λ., λούτρινα παιχνίδια, μουσικά παιχνίδια, τηλεκατευθυνόμενα και ηλεκτρονικά παιχνίδια) σε τιμές προσφορών. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και το γιορτινό καλάθι, το οποίο για δύο εβδομάδες θα περιέχει, εκτός των καθιερωμένων ειδών, γαλοπούλα, μοσχαρίσιο κρέας, σοκολατοειδή προϊόντα, τσουρέκια και βασιλόπιτες.

Οι άνθρωποι της αγοράς τροφίμων εκτιμούν ότι το φετινό γιορτινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρυσι, με τα κρεατικά να ανεβάζουν το συνολικό κόστος, καθώς είναι ακριβότερα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα η τιμή της φρέσκιας γαλοπούλας αναμένεται να φτάσει στα 10-11 ευρώ, ενώ της κατεψυγμένης στα 5,5-6,5 ευρώ το κιλό.

Ανοιχτά την Κυριακή

Πάντως, ανεξάρτητα από το ύψος των αγορών που θα γίνουν, οι επιχειρήσεις περιμένουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες με το εορταστικό ωράριο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, να είναι τις καθημερινές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και τα Σάββατα από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Επίσης τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 από τις 11 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Δήμητρα Σκούφου