Λίτσα Καποπούλου: “Οι ωραιότερες δημιουργίες πηγάζουν από έμπνευση, συναίσθημα και πάθος”

Η συμπολίτισσά μας συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου, έδωσε μία συνέντευξη εφ  όλης της ύλης στο περιοδικό για τέχνες “Texnes on line”. Την συνέντευξη έλαβε η Στέλλα Πετρίδου και έχει ως εξής:

Η συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου έχει παρουσιάσει ήδη ένα σπουδαίο και πολυποίκιλο συγγραφικό έργο στα ελληνικά γράμματα. Άλλωστε, όπως η ίδια μας ομολογεί, αγαπά όλα τα είδη Λογοτεχνίας κι επιχειρεί να καταπιαστεί με όσα περισσότερα μπορεί. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Φώτης και Δομνίκη – Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής».

Κυρία Καποπούλου, έχετε διαγράψει μια αξιόλογη συγγραφική πορεία ως τώρα. Η απόφασή σας να ασχοληθείτε με αυτήν αποτέλεσε στην ουσία μια προσπάθεια κατάθεσης του εαυτού σας στο χαρτί;

Γεια σας Κυρία Πετρίδου. Ευχαριστώ πολύ. Η προσπάθεια κατάθεσης του εαυτού μου στο χαρτί ξεκίνησε από τα χρόνια του σχολείου. Ήταν εσωτερική ανάγκη και εκτόνωση. Με το πέρασμα του χρόνου ωρίμασε και εξελίχτηκε σε συγγραφή και έκδοση βιβλίων.

Η επαγγελματική σας ενασχόληση επηρέασε τον τρόπο σκέψης και γραφής σας; Τι πιστεύετε;

Ως ένα βαθμό σίγουρα. Ωστόσο η αγάπη για το πνεύμα δικαίου θεωρώ ότι ανέκαθεν ενυπήρχε, γι αυτό και ακολούθησα τον συγκεκριμένο επαγγελματικό προσανατολισμό..

Πέρα από τη συγγραφή μυθιστορημάτων καταπιάνεστε και με την ποίηση, τα διηγήματα, αλλά και με τα θεατρικά έργα. Προς τα πού κλίνετε περισσότερο και γιατί;

Θα ήθελα να ισορροπώ ανάμεσα σε όλα. Αγαπώ όλα τα είδη Λογοτεχνίας. Ίσως μια κλίση προς το μυθιστόρημα, αφού δημιουργώ ιστορίες και μυθοπλασίες με γνώμονα την έμπνευση, την αγάπη, τη γνώση και την κατάθεση ψυχής.

Από τη μακρόχρονη πορεία σας στο χώρο του βιβλίου, θεωρείτε πως υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή μιας καλής ιστορίας; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει ως καλή;

Συνταγή δεν νομίζω ότι υπάρχει. Φυσικά οδηγίες έμπειρων και καταξιωμένων ανθρώπων μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι απαιτείται αγάπη για το γράψιμο, φαντασία, έμπνευση, ικανότητα έκφρασης και ταλέντο. Και προσπάθεια, ατέλειωτη προσπάθεια για το καλύτερο.

Μπορεί να υπάρξει δημιουργία χωρίς έμπνευση; Εσείς ως έμπειρη και δοκιμασμένη στα γράμματα δημιουργός, πιέσατε ποτέ τον εαυτό σας να δημιουργήσει μια ιστορία κατά παραγγελία;

Οι ωραιότερες δημιουργίες πηγάζουν από έμπνευση, συναίσθημα και πάθος. Πάντως μπορεί να προκύψει ιστορία μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Προσωπικά δεν πιέζω τον εαυτό μου να δημιουργήσω κατά παραγγελία.

Τρέφετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας; Υπάρχει κάποιο, το οποίο θα προτείνατε οπωσδήποτε να διαβάσουν οι αναγνώστες;

Δεν ξεχωρίζω κάποιο από τα βιβλία μου. Καθένα μου μιλά με τη δική του γλώσσα. Θα μπορούσα απλά να αναφέρω ότι οι λάτρεις της ποίησης θα έβρισκαν ενδιαφέρον στο βιβλίο μου «Ποίησης Εραστές», εκδόσεις ‘Ελκυστής’ με την έννοια ότι καθένας θα βρει αυτό που επιθυμεί λόγω της ποικιλίας της θεματολογίας και των διαφορετικών ειδών ποιημάτων.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εκδοτική πραγματικότητα στην Ελλάδα; Υπάρχει αναγνωστικό ενδιαφέρον και αξιοσημείωτη εμπορική κίνηση, τέτοια ώστε ένας δημιουργός να ζήσει αποκλειστικά από το έργο του εφόσον το θελήσει;

Είναι παρήγορο ότι υπάρχουν πολλοί και καλοί συγγραφείς στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναθέρμανση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος. Παρά ταύτα η εκδοτική πραγματικότητα δεν είναι ιδανική. Κατά την άποψή μου ένας δημιουργός δεν μπορεί να βιοπορίζεται αποκλειστικά από το έργο του.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σας;

Τα πάντα. Από τα πιο απλά έως τα πιο σημαντικά. Αντικείμενα, συναισθήματα, άνθρωποι, ζώα, φύση, όνειρα, κ. λ. π.

Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου αποτελεί την τελευταία εκδοθείσα συγγραφική σας προσπάθεια. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Φώτης και Δομνίκη – Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Θα σταθώ αρχικά στο εξώφυλλό του. Αρκετά φλογισμένο θα το χαρακτήριζα και πολύ ελκυστικό. Θεωρείτε πως η πρώτη ματιά, η εξωτερική εμφάνιση δηλαδή, είναι σημαντική για ένα βιβλίο, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που ελκύει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού;

Ναι, θεωρώ πως η πρώτη ματιά, το εξώφυλλο προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να προσέξει και να πάρει στα χέρια του ένα βιβλίο. Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική. Στο συγκεκριμένο εξώφυλλο αποτυπώνονται συμβολικά οι φλόγες πάθους, έρωτα, ηρωισμού, χαλασμού, αναγέννησης με το φως εξ Ανατολών της δικαιοσύνης και της ελπίδας να τις διαπερνά. Στο όλο αποτέλεσμα συνέβαλε και ο γραφίστας του εκδοτικού Κωνσταντίνος Σπανός.

Πώς προέκυψε η συγγραφή της ιστορίας σας; Τι σας ενέπνευσε;

Το αναφέρω στο εισαγωγικό μου σημείωμα του βιβλίου. Θέλοντας να γράψω για τις Αλησμόνητες Πατρίδες η συγγραφική γραφίδα εστίασε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας ύστερα από συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, Φώτη Καραλή, ο οποίος έθεσε στη διάθεσή μου τις γνώσεις του και πολύτιμα βιβλία. Εξ ου και προς τιμήν του το όνομα του κεντρικού ήρωα. Όλος ο πολιτισμός, η αξιοσύνη των Βουρλιωτών και τα δεινά τους απετέλεσαν πηγή έμπνευσης. Μια μικρή πρόγευση του βιβλίου αυτού υπάρχει και στο βιβλίο μου «Το Μαντήλι της Θέμιδος», Εκδόσεις ‘Ελκυστής’ στα κεφάλαια ‘Φώτης και Δομνίκη’ και ‘Οι Πατρίδες της καρδιάς μας’. Η όλη συγγραφική προσπάθεια διήρκεσε πέντε χρόνια.

Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο της ιστορίας σας.

Κύριος άξονας είναι τα Βουρλά της Μικράς Ασίας από τη γέννησή τους, μέχρι το στοιχειωμένο 1922 και τις μέρες μας. Ο χρόνος κάνει στάση σε Βουρλά, Σμύρνη, την ευρύτερη περιοχή, τον ελλαδικό χώρο, τη Βενετία. Μέσα από τη ζωή και τη δράση των ηρώων περιλαμβάνονται ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, λαογραφικά στοιχεία, ήθη, έθιμα για την καθημερινότητα στα Βουρλά και όχι μόνο. Αναδεικνύονται τα προτερήματα και τα ελαττώματα της Φυλής μας, ο ρόλος ιστορικών προσωπικοτήτων, σύγχρονοι προβληματισμοί και άλλα. Με δυο λόγια πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να πει ότι στις σελίδες του βιβλίου αναγνωρίζει τον εαυτό του, το περιβάλλον του, τους προγόνους του, φίλους και εχθρούς. Γι’ αυτό και φρονώ ότι πολύ εύκολα και γρήγορα γίνεται οικείο σε κάθε αναγνώστη.

Τελικά η ιστορία σας αποτελεί ένα μεταφυσικό παραμύθι, ένα ταξίδι μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες ή κάτι άλλο; Πώς θα τη χαρακτηρίζατε εσείς προσωπικά ως δημιουργός της και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από αυτή;

Πολύ σωστά, κυρία Πετρίδου. Είναι όλα αυτά που λέτε. Θα πρόσθετα και ένα όνειρο ψυχής. Ο χαρακτηρισμός, που δίνω εγώ είναι ιστορικό μυθιστόρημα, αφού τα κύρια συστατικά του είναι μυθοπλασία και ιστορία. Τα μηνύματα προτιμώ να τα αποκομίσουν οι αναγνώστες μόνοι τους , χωρίς δική μου αναφορά, τους προσφέρω άλλωστε πλούσιο υλικό, άλλωστε είναι και ευνόητα και κάποια διαφαίνονται σε απαντήσεις των ερωτήσεών σας.

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το εξώφυλλο του βιβλίου σας;

Ο τίτλος αποτελείται από τα ονόματα δύο βασικών ηρώων, που με τη ζωή, τη στάση και το παράδειγμά τους ανοίγουν νέους ορίζοντες για τους ίδιους, την οικογένεια και τους απογόνους τους και αφήνουν τη σφραγίδα τους στην κοινωνία της εποχής τους. Τα ονόματα Φώτης και Δομνίκη έχουν και συμβολική σημασία. Ειδικά το όνομα Φώτης οφείλεται στον φίλο Φώτη Καραλή, Πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας, ο οποίος μου έδωσε το έναυσμα για να εστιάσω στα Βουρλά, όπως αναφέρω και στην απάντηση της 10ης ερώτησης και βοήθησε να έλθουν στην επιφάνεια και δικές μου μνήμες γι’ αυτά. Ο υπότιτλος ‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικρας Ασίας’ δίνει το κύριο γεωγραφικό και ιστορικό στίγμα.

Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου στο οποίο καθρεφτίζονται στοιχεία του εαυτού σας;

Σε πολλά πρόσωπα διάσπαρτα. Το προσωπικό βίωμα του δημιουργού είτε πρωτογενές είτε επεξεργασμένο αποτελεί κινητήρια δύναμη στη σμίλευση χαρακτήρων.

Το βιβλίο σας αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί. Τελικά, εσείς ως δημιουργός τι πιστεύετε; Απευθύνεται μόνο σε ενήλικες ή και σε έφηβους;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Απευθύνεται σε όλους. Χαρά και τιμή να αγαπηθεί και από εφήβους. Θα είναι πολύ σπουδαίο οι νέοι να ενδιαφέρονται για τις ρίζες, τις εστίες και την ιστορία τους

Μιλήστε μας για το εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Είμαι από τους πρώτους συγγραφείς, που συνεργάστηκαν με τον Αχιλλέα Τριαντόγλου και τη σύζυγό του Κατερίνα Τσίρη στα αρχικά τους βήματα στον εκδοτικό χώρο και στη συνέχεια όταν δημιούργησαν τον Εκδοτικό Οίκο ‘Ελκυστή’ . Είναι αξιόλογοι άνθρωποι, που μαζί με τα παιδιά τους Εφιάννα και Μιχάλη μοχθούν και συνεισφέρουν στη Λογοτεχνία. Είναι φίλοι μου και τους εμπιστεύομαι.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση βιβλίου το επόμενο διάστημα;

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Φώτης και Δομνίκη» – ‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο των Εκδόσεων ‘Ελκυστής’, (Πέτρου Λεβαντή 25- Καλαμαριά). Ευελπιστώ και σε άλλες στην Αθήνα, ίσως και αλλού αναλόγως των συνθηκών.

Μια ευχή για το μέλλον;

Να βελτιωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα με σεβασμό στις ανθρώπινες Αξίες.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Ευχαρίστως. Σας παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα:

«…Μπορεί να είμαι ο αντίλαλος του Ηρόδοτου για τον πιο όμορφο ουρανό, μπορεί ο μαγεμένος αέρας των Βουρλών. Μπορεί το κύμα στη Σκάλα, που οι Νεράιδες έστηναν χορό. Μπορεί τα μικρά αδέσποτα ζωάκια της περιοχής, μπορεί το ταπεινό χώμα, το θρόισμα στα φύλλα των δένδρων. Μπορεί τα αποδημητικά πουλιά στις εκβολές του Έρμου, που κά­νουν κλαζ-κλαζ. Μπορεί κάποιος ρομαντικός επισκέπτης, που έψαχνε να βρει ίχνη από το παρελθόν… Μπορεί η σκιά της ιστορίας, που μέσα από τα αγάλματα, τις αρχαιότητες και τη φύση μεταφέρει τους αναστεναγμούς και τα λάθη της. Μπορεί η φωνή της Μοίρας λίγο πριν αποφασίσει να γυρίσει σελίδα στο βιβλίο της. Μπορεί η ίδια η ελπίδα. Η αθάνατη, η άπιαστη, η αφυλάκιστη. Μπορεί το όνειρο, που δεν έπαψε να γεννιέται, να ζει και να δίνει ζωή. Όλα είναι φυσικά και με­ταφυσικά στης Ανατολής τους Τόπους…»

Κυρία Καποπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για την αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτησή μας. Να είστε καλά και πάντα πολυπράγμων και δημιουργική.

Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ κυρία Πετρίδου για τις ερωτήσεις και τις ευχές σας. Αντεύχομαι υγεία, ευτυχία και κάθε καλό.

Βιογραφικό:

Η Λίτσα Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως Δικηγόρος και Δικαστική Λειτουργός. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου (Σ.Φ.Ο.Π.). Παρακολουθεί Συναισθηματική Διαλεκτική με τον Στέλιο Καλαθά και Φωνητική με τον Άρη Γραικούση.

Έργα της:

2013: «Πνοή» – «Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…», Μυθιστόρημα – εκδόσεις ‘Δίαυλος’.

2015: «Στο Βασίλειο της Μοίρας», Μυθιστόρημα – εκδόσεις ‘Ανάτυπο’.

2018: «Σενάρια στο Θέατρο της ζωής», Διηγήματα και θεατρικά – εκδόσεις ‘Ανάτυπο’.

2019: «Κοντά στον Ήλιο», Παραμύθι-εκδόσεις ‘Πνοή’ με εικονογράφηση Άννας Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου.

2020: «ΟνειΡεύματα», Σπονδυλωτό ΟνειροΜυθιστόρημα, που έγραψε με τον Βασίλη Παπακώστα – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

2020: «Το Μαντήλι της Θέμιδος», Μυθιστόρημα – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

2021: «Αντίο Κύριε Εισαγγελέα…», Μυθιστόρημα – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

2021: «Η καλή νεράιδα της Σωτηρίας…», Παραμύθι – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

2022: «Ποίησης Εραστές», Ποιητικά Εγχειρήματα – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

2022: «Φώτης και Δομνίκη» – ‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’, Μυθιστόρημα – εκδόσεις ‘Ελκυστής’.

Έργα της έχουν βραβευθεί, διακριθεί και τιμηθεί με Αριστεία και έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικούς τόμους.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Πηγή: Texnesonline. gr