Μία ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν εχθές το πρωί οι μαθητές του 2ου Λυκείου της πόλης μας συμμετέχοντας και παρακολουθώντας σεμινάριο που είχε να κάνει με την διαδραστική και βιωματική εκπαίδευση οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας από το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με τίτλο: «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς»
Το πρόγραμμα αυτών των σεμιναρίων γίνεται σε συνεργασία του ΙΟΑΣ με την Περιφέρεια Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης συμπολίτης μας κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, παρόν σε όλη τη διαδικασία, ενημέρωνε και βοηθούσε στην επίλυση όποιου θέματος προέκυπτε.
Σε συζήτηση που είχαμε μαζί του μας τόνισε: “Σαν Περιφέρεια επιμένουμε η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, σαν αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απώτερος στόχος είναι οι θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, να διεξάγονται και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας”.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ, διαρκεί ~4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα θέματα:
Επίδραση αλκοόλ στον εγκέφαλο
Χρόνος Αντίδρασης – Ταχύτητα
Απόσταση Ακινητοποίησης
Χρήση ζώνης & κράνους
Ασφαλείς μετακινήσεις ως ποδηλάτης & πεζός
Απόσπαση προσοχής
Ευγένεια στο δρόμο
Συνέπειες τροχαίων δυστυχημάτων
Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται:
Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.
Προσομοιωτής Πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης. Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.