Τέλη κυκλοφορίας: Έως τις 15 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ


Και φέτος ισχύει το ίδιο πλαίσιο σε σχέση με τις απαλλαγές, αλλά και τα πρόστιμα

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται έως το τέλος Δεκεμβρίου να καταβάλουν και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα, εκτός από την εξόφληση των τελών, να εκδώσουν βεβαίωση μη οφειλής για την περίπτωση μεταβίβασης του οχήματός τους χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ και να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία το όχημά τους προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή των τελών. Τα ποσά παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2022.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ τα ποσά για τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ έως τις 15 Νοεμβρίου 2022 ενώ η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και την «κλασική» ολιγοήμερη παράταση για μετά την Πρωτοχρονιά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το ύψος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Και φέτος ισχύει το ίδιο πλαίσιο σε σχέση με τις απαλλαγές. Έτσι οι γονείς ανηλίκων παιδιών με αναπηρία καθώς και 8 κατηγορίες αναπήρων έχουν “ατέλεια”. Παράλληλα ισχύει το ίδιο πλαίσιο για όσους επιθυμούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι για να απαλλαγούν από το βάρος των τελών θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες το αργότερο έως το τέλος του έτους. Αθροιστικά, για τους υπόλοιπους οδηγούς ο συνολικός “λογαριασμός” ανέρχεται στο 1 δισεκ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει σημαντικά το κρατικό ταμείο.

Oι ιδιοκτήτες ΙΧ θα έχουν πολλαπλές δυνατότητες πληρωμής των τελών. Είτε με χρήση καρτών, είτε απευθείας στον γκισέ και βέβαια με τη χρήση του QR Code, που θα υπάρχει στα ειδοποιητήρια για την απευθείας μέσω web banking καταβολή. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος το ύψος των τελών κυκλοφορίας καθορίζεται με βάση το κυβισμό για τα παλιά αυτοκίνητα και με βάση την εκπομπή ρύπων για τα καινούργια.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται βαριά πρόστιμα για όσους συνεχίζουν να κυκλοφορούν το όχημά τους χωρίς να πληρώσουν ή καταθέσουν μέχρι τέλος του έτους τις πινακίδες τους στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ομοίως όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμο, ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Για τους συνιδιοκτήτες υπάρχει ταυτόχρονη ενημέρωση στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet. Για την περίπτωση της ακινησίας θα πρέπει οι συνιδιοκτήτες να είναι όλοι σύμφωνοι για να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία.

Στην ηλεκτρονική αίτηση μεταξύ άλλων θα πρέπει να αναγράψουν τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού καθώς και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πέρυσι κατέθεσαν πινακίδες 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων ιδιωτικής χρήσης