Ενεργειακή κρίση: Δραματικά σενάρια από το Bloomberg για μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη – Γιατί είναι «κλειδί» ο καιρός

Έρχονται μπλακ άουτ στα νοικοκυριά;

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream, κάτι που αυξάνει τις προοπτικές ελλείψεων σε αέριο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, Reseau de Transport d’Electricite, είπε ότι πιθανώς θα ζητήσει από καταναλωτές και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αρκετές φορές το χειμώνα για να αποφευχθούν κυλιόμενα μπλακ άουτ, ενώ και η Φινλανδία, που έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενέτεινε τις προειδοποιήσεις της για διακοπές ρεύματος.

Το δραματικό σενάριο
Το Bloomperg αναφέρεται στο δραματικό σενάριο ενός ενεργειακού «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό thnk tank Onward, υπογραμμίζοντας πως εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έρχονται μπλακ άουτ στα νοικοκυριά;
Τονίζει μάλιστα πως το ακραίο σενάριο είναι το ίδιο να γίνει και με τα νοικοκυριά».

Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη η διακοπή ρεύματος στα νοικοκυριά είναι η έσχατη λύση καθώς υπάρχει μια σειρά επιλογών που θα κάνουν πρώτα οι Αρχές.

Τα ευκολότερα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη κάλεσαν τους καταναλωτές να κατεβάσουν τους θερμοστάτες και να κάνουν πιο σύντομα ντους, ενώ μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στις δημοτικές πισίνες και σβήνοντας τα φώτα σε δημόσια κτίρια τις νύχτες.

Κλειδί οι καιρικές συνθήκες
Πολλά φυσικά, θα εξαρτηθούν από τον καιρό των επόμενων μηνών. Μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τις ενεργειακές ανάγκες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, μια πτώση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια κατά 2.400 μεγαβάτ. Όσο δηλαδή παράγουν δύο από τους συνολικά 56 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη συνολική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, όπως επίσης και την υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής.

πηγή: Parapolitika