ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι γονείς,

ευχόμαστε σε όλους σας και σε όλους  τους μαθητές, εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά !Πριν από λίγες μέρες ακούστηκε το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία της πόλης μας. Αυτά που δεν ακούστηκαν όμως, και  θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακουστούν σε όλα τα αυτιά εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών είναι τα παρακάτω :

Για άλλη μια σχολική χρονιά πάει περίπατο η ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες, στη μέγγενη των περικοπών και του δημοσιονομικού κόστους. Την στιγμή που η ανεξέλεγκτη   ακρίβεια έχει τσακίσει το εισόδημα των γονέων και με δεδομένη την χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών εμείς οι γονείς καλούμαστε για ακόμα μια φορά να βάλουμε βαθιά το χέρι σε μια ήδη άδεια τσέπη.

Τα σχολεία άνοιξαν με πολύ δυσκολότερους όρους από τα προηγούμενα χρόνια και είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, όσο ποτέ άλλοτε, να δυναμώσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων η οργανωμένη διεκδίκηση για επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών , διαγραφές τυχόν χρεών των σχολικών μονάδων προς τις ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα σχολεία, κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, επαρκή- ποιοτικά  σχολικά γεύματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, και δεκατιανό για όλους τους μαθητές.

Συνάδελφοι γονείς,

η ανακοίνωση που εξαγγέλθηκε  από κοινού από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας σχετικά με την υγειονομική κάλυψη της εκπαιδευτικής κοινότητας αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών , αφού δεν προβλέπει δωρεάν τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Για ακόμα μία χρονιά προωθείται η ατομική ευθύνη σε υγειονομικά θέματα, δεν επιλύονται προβλήματα συνωστισμού στις τάξεις , αλλά και δεν καλύπτονται τα κενά στη στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων αντικρύσαμε  κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις στο θεσμό της παράλληλης στήριξης και της ειδικής αγωγής.

Η αγωνιστική κίνηση γονέων συντάσσεται πλήρως με τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για 15 μαθητές ανά τάξη, για οριστική κάλυψη των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, για επαρκές και σταθερό προσωπικό καθαριότητας .Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με 25άρια τμήματα, υποστελεχωμένα ολοήμερα και ανύπαρκτες δομές ειδικής αγωγής και ΖΕΠ.

Να επανέλθει άμεσα ο υπεύθυνος δάσκαλος στο Ολοήμερο σε όλα τα σχολεία της πόλης μας.

Συνάδελφοι γονείς,

όταν ευχόμαστε «καλή  πρόοδο» σε κάθε παιδί, σε κάθε μαθητή ας αναλογιστούμε ότι αυτή η ευχή δεν θα πρέπει να είναι κενή περιεχομένου, αλλά να υποστηρίζεται από τις προσπάθειες κάθε γονέα για την ακύρωση των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να αλλάξει τη φυσιογνωμία των σχολείων με εύηχους όρους όπως  «ενδυνάμωση» , «αυτονομία», «αξιολόγηση», «μέντορες» κλπ. Είναι υποχρέωση όλων των γονέων  να σταθούν εμπόδιο σ’ όλους αυτούς τους αναχρονιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Δεν μένουμε θεατές!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα μέλλον ανάλογο με το μπόι των ονείρων των παιδιών μας!

Διεκδικούμε πλάι σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με ευθύνη της κυβέρνησης , του υπουργείου Παιδείας , των Περιφερειών και των Δήμων:

  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α).
  • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων – όχι στις συγχωνεύσεις.
  • Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 

Γέργης Αναστάσιος

Λούκος Σωκράτης

Φατσιλέτος Δημήτριος