Την ώρα που η φετινή έναρξη των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει υπό συνθήκες κανονικότητας, θυμίζοντας την προ κορωνοϊού εποχή, χωρίς υποχρεωτικές μάσκες και τεστ, έντονος προβληματισμός υπάρχει αναφορικά με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Προβληματισμός υπάρχει σχετικά με την χρονική έλευση του εμβολίου, καθώς οι επιστήμονες αρχικά είχαν ανακοινώσει την έλευσή του τον Σεπτέμβριο, ενώ στην συνέχεια ο χρόνος μεταφέρθηκε πιο πίσω, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για το τέλος του φθινοπώρου, ή για τις αρχές του νέου έτους.
Το CNN Greece επικοινώνησε με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επισημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλυτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχετικά με την 4η δόση.
Οι πλέον ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνια σοβαρά και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και αυτοί που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι, ή πρόκειται να εκτεθούν το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση ή τη 2η αναμνηστική. Ο ιός είναι ακόμη εδώ, έστω και εάν οι ασθενείς βιώνουν πολύ πιο ήπια τη νόσο και έστω και εάν εκτιμάται ότι θα έχουμε ένα ήπιο φθινόπωρο, τονίζει η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ο σοβαρός δείκτης ανησυχίας, είναι πάντα τα νοσοκομεία και οι νοσηλείες σε αυτά.
Αλλά και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είχε μιλήσει στο CNN Greece στις 19 Αυγούστου, είχε απευθύνει έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους να πραγματοποιήσουν την 4η δόση, ή τη δεύτερη αναμνηστική του εμβολίου κατά της COVID-19.
Όπως τουλάχιστον δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες- οι οποίες ανανεώνονται κάθε μήνα- το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται να έρθει στο τέλος του χρόνου, επομένως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακάλυπτοι είχε αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας, ότι στη φάση αυτή, «ακολουθούμε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα».
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως να αγγίζει ακόμη και το 70% των πολιτών που πρέπει να πραγματοποιήσουν την 4η δόση, ή τη δεύτερη αναμνηστική, παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά και να νοσηλευθεί.
Τι γίνεται με το νέο εξελιγμένο εμβόλιο
Επισημαίνεται ότι το νέο εξελιγμένο εμβόλιο που θα έρθει, θα περιλαμβάνει στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον 1, την ώρα που ήδη εδώ και μήνες βιώνουμε την Όμικρον 4 και 5, με τεράστια διασπορά στην κοινότητα και με το 50% του πληθυσμού να έχει νοσήσει εντός του καλοκαιριού, όπως τόνισε πριν μερικές ημέρες στο CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μαγιορκίνης: Το καλοκαίρι μολύνθηκε πάνω από το 50% των Ελλήνων – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Φυσικά μέχρι να έρθει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχουμε πάντα στη διάθεσή μας, και την 4η δόση, ή την 2η αναμνηστική, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα.
Πολλοί -που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και που υποτίθεται έχουν εμβολιαστεί-ίσως αναρωτηθούν γιατί να γίνει ένας ακόμη εμβολιασμός με στελέχη της Δέλτα, ωστόσο η απάντηση των επιστημόνων, είναι αποστομωτική: Διότι δεν έχουμε σχεδόν καθόλου ανοσία όσοι έχουμε εμβολιαστεί εδώ και μήνες με την 3η δόση.
Υπάρχουν βεβαίως και άνθρωποι που έχουν την λεγόμενη υβριδική ανοσία, που θεωρείται ότι είναι ανώτερη, καθώς προκύπτει από τον εμβολιασμό και από τη νόσηση με COVID-19.
Εν αναμονή της υποπαραλλαγής «Κένταυρος»
Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα, βρίσκεται σε θέση μάχης για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», ή επί το επιστημονικότερον, την ΒΑ.2.75, η οποία είναι γεγονός ότι παρά την επίσης μεγάλη μεταδοτικότητα, δεν έχει αρχίσει να μας απασχολεί.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρότι η υποπαραλλαγή «Kένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομηχανίες που πρωταγωνίστησαν στα εμβόλια κατά της Covid-19, Moderna και Pfizer, βρίσκονται σε πυρετώδεις έρευνες για τη δημιουργία των νέων εμβολίων.
Ήδη η φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο πως αναπτύσσει για το φθινόπωρο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού: Ένα σχεδιασμένο κατά της υποπαραλλαγής ΒΑ.1 και ένα άλλο κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5.
Τα δισθενή εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού -την αρχική από το 2020 και τις νεότερες που έφερε στο προσκήνιο η Όμικρον.
Σύμφωνα με τη Moderna, τα νέα κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο mRNA-1273.214 που αναπτύσσει κατά της παραλλαγής ΒΑ.1, έδειξαν σημαντικά υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά των ταχέως διαδεδομένων ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σε σύγκριση με τις παρούσες ενισχυτικές δόσεις.
Το δεύτερο εμβόλιο της εταιρείας, το mRNA-1273.222, στοχεύει στα στελέχη ΒΑ.4/5 και αναπτύσσεται σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Μια βαρύγδουπη μήνυση
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Reuters, η εταιρεία Moderna κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer και της BioNTech για παραβίαση πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία.
Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.
Έκκληση CDC για την ενισχυτική δόση: «Μπορεί να αποτρέψει έως και 9.700 θανάτους»
Εξάλλου, τα Κέντρα Ελέγχου των ΗΠΑ – CDC – συνέστησαν την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον για την ενίσχυση της άμυνας έναντι σοβαρής ή/και θανατηφόρας ασθένειας COVID-19.
Η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ενέκρινε τη σύσταση, συστήνοντας σε κλινικούς γιατρούς, φαρμακεία και άλλους παρόχους υγείας να αρχίσουν να χορηγούν τα εμβόλια ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο. Η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε 13 υπερ (έναντι 1 κατά) να χορηγηθούν τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών, και της Pfizer-BioNTech, για άτομα άνω των 12 ετών.
Η σύσταση των CDC σε συνδυασμό με την έγκριση της χορήγησης των εμβολίων μία μέρα νωρίτερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής που αντανακλά τον επίμονο αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας και των υψηλών ποσοστών θανάτων τα τελευταία 2½ χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.
«Τα ενισχυμένα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και θα συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της προστασίας από τον προηγούμενο εμβολιασμό καθώς έχουν σχεδιαστεί για να είναι αποτελεσματικά έναντι των καινούργιων μεταλλάξεων», αναφέρει η κυρία Walensky σε δήλωσή της.
Αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη κλινικών δεδομένων για τα ενισχυμένα εμβόλια, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα τους καθώς η αναμονή μέχρι των Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει πολλές νέες μολύνσεις ακόμα και θανάτους.
Ο Matthew Daley, κλινικός ιατρός στο Kaiser Permanente Colorado, τόνισε ότι η αναμονή μέχρι το Νοέμβριο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 9,700 θανάτους καθώς και 137,000 νέες νοσηλείες με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν. Προσθέτει ότι υπάρχουν εκατομμύρια δόσεις των ενισχυμένων εμβολίων διαθέσιμες, και αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη ασθενειών το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
Ο Jeffrey Duchin, αξιωματικός υγείας στο Seattle and King County, αναφέρει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από την χορήγηση στα ζώα είναι αρκετά και κατά την διάρκεια των χρόνων έχουν αποτελέσει συχνή τακτική για τα ετήσια εμβόλια έναντι της Influenza. Τα δεδομένα των CDC ανέδειξαν ότι όσοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν και με τις 4 δόσεις είχαν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρας λοίμωξης καθώς και νοσηλείας.
Οι δόσεις ξεκίνησαν να διανέμοντα σε νοσοκομεία, φαρμακεία και κλινικές στις ΗΠΑ από την Τετάρτη μετά την έγκριση του FDA για τα ενισχυμένα εμβόλια της Moderna και της Pfizer BioNTech. Όπως και οι προηγούμενες δόσεις τα εμβόλια θα διανέμονται δωρεάν.
Τα νέα εμβόλια στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον που κυριαρχούν στις Ηνωμένες πολιτείες, και θα ενισχύσουν την ανοσία καθώς είναι πιο συμβατά με τα στελέχη που κυριαρχούν. Έως τώρα, τα εμβόλια στόχευαν στην αρχική εκδοχή του κορωνοϊού ακόμα και όταν εμφανίστηκαν οι νέες μεταλλάξεις. Το νέο δισθενές εμβόλιο εμπεριέχει το αρχικό σκεύασμα καθώς και το νέο που στοχεύει στις μεταλλάξεις BA.4 και ΒΑ.5 που είναι πιο μεταδοτικές από την έναρξη της πανδημίας και είναι υπεύθυνες για το 90% της μετάλλαξης από την οποία νοσούν οι Αμερικανοί πολίτες.
Την ενισχυμένη δόση μπορούν να λάβουν όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολιασμού τους έως και δύο μήνες πριν, ακόμα και εάν έχουν λάβει μόνο μια δόση του αρχικού εμβολίου. Το διάστημα των δύο μηνών μετά τον τελευταίο εμβολιασμό έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανοσίας ενώ μειώνει και τον κίνδυνο σπάνιο παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα και η μυοκαρδιοπάθεια στα νέα άτομα.
Τα CDC υπολογίζουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια ασθενείς πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την ενισχυμένη δόση, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια των ατόμων άνω των 50 έχουν λάβει την προηγούμενη δόση τουλάχιστον έξι μήνες πριν. Η Jen Kates τονίζει, ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες αργούν να λάβουν τις συμπληρωματικές δόσεις, ενώ μόλις το 20% των πολιτών έχει εκφράσει την επιθυμία του να εμβολιαστεί το συντομότερο με την ενισχυμένη δόση. Ο Albert Ko, επιδημιολόγος και καθηγητής στο Yale School and Public Health, ανησυχεί ότι στην Αμερική τον χειμώνα θα συνεχίζουν να υπάρχουν νέοι θάνατοι COVID-19 και τονίζει την αναγκαιότητα χορήγησης των εμβολίων.
πηγή: CNN.gr