Αρνητικό ρεκόρ δωδεκαετίας για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο


Περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε βραζιλιάνικο έδαφος αυτόν τον Αύγουστο από οποιονδήποτε άλλο μήνα εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία, χάρη στην αύξηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Διαστήματος της Βραζιλίας.

Ειδικότερα, ο φετινός Αύγουστος ήταν επίσης ο χειρότερος απ’ την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών τα τελευταία 12 χρόνια ακόμη και σχέση με τον Αύγουστο του 2019, όταν οι εικόνες του φλεγόμενου τροπικού δάσους συγκλόνισαν τον κόσμο, στο φόντο και της ανάληψης των καθηκόντων του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έγινε γνωστός μεταξύ άλλων και για την ανοικτά περιβαλλοντική του ατζέντα.

Δορυφορικοί αισθητήρες εντόπισαν ειδικότερα 33.116 πυρκαγιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ως μήνες της περιόδου ξηρασίας, είναι συνήθως οι χειρότεροι τόσο για την αποψίλωση των δασών όσο και για τις πυρκαγιές.

Ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τον Μπολσονάρου ότι άνοιξε τον δρόμο στους υλοτόμους και στις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες να αποψιλώσουν παράνομα ακόμα μεγαλύτερη έκταση του Αμαζονίου, από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η αποψίλωση των δασών του βραζιλιάνικου Αμαζονίου το πρώτο επτάμηνο του 2022 ισοδυναμεί με μια έκταση περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας.

Πηγή: Reuters, AFP – Documento