Συνέντευξη με τη συμπολίτισσά μας συγγραφέα Λίτσα Καποπούλου στο bonsaistories

Αγαπητή κυρία Καποπούλου,

Ποιο αρχικό ερέθισμα σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου σας «Αντίο κύριε εισαγγελέα»;

Απ. Το αρχικό ερέθισμα θεωρώ ότι ενυπήρχε. Αφενός λόγω της αγάπης μου για περί δικαίου αίσθημα από μικρή ηλικία και αφετέρου λόγω της θητείας μου στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Το έργο σας αποτελεί εξολοκλήρου προϊόν μυθοπλασίας ή εμπεριέχει και βιογραφικά στοιχεία;

Απ. Το προσωπικό βίωμα είτε πρωτογενές είτε επεξεργασμένο πιστεύω ότι είναι η κινητήρια δύναμη κάθε δημιουργού. Από κει και μετά υπεισέρχεται ο μανδύας της μυθοπλασίας.

Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;

Απ. Περίπου δύο χρόνια.

Θα χαρακτηρίζατε το έργο σας «τολμηρό»; Σε ποιο κοινό κυρίως απευθύνεστε; 

Απ. Η άποψή μου είναι ότι ένα καλό βιβλίο πρέπει να είναι «τολμηρό», στο μέτρο που είναι εφικτό να καταθέσει τη δική του συνεισφορά στον πολιτισμό μέσα από τη λογοτεχνία.

Έχετε δεχτεί ποτέ αρνητικές κριτικές; Κατά πόσο σας επηρεάζουν;

Απ. Ασφαλώς και έχω δεχτεί αρνητικές κριτικές. Με επηρεάζουν ωστόσο θετικά, υπό την έννοια ότι είναι μια αφορμή για περαιτέρω βελτίωσή μου. Άλλωστε πρεσβεύω το λεχθέν από τον Κλεμανσώ: «Μη φοβηθείς να κάνεις εχθρούς. Αν δεν έχεις κανέναν, σημαίνει ότι δεν αξίζεις».

Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;

Απ. Μέχρι στιγμής η πένα μου καθοδηγούμενη από την έμπνευση πρωτίστως με κάνει να υπηρετώ το μυθιστόρημα, το διήγημα, τη θεατρική γραφή και το παιδικό. Δεν έχω σκεφθεί να θέσω απαγορευτικό σε κάποιο είδος. Αφήνω ελεύθερους τους λογοτεχνικούς ορίζοντες.

Ποιος είναι για σας ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Η μετάδοση κάποιου μηνύματος στο αναγνωστικό κοινό ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Απ. Και τα δύο εξ ίσου. Ο συνδυασμός της ικανοποίησης της εσωτερικής ανάγκης με τη μετάδοση μηνυμάτων αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για τον συγγραφέα και γενικά τον δημιουργό.

Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;

Απ. Για μένα «συγγραφή» σημαίνει «μαγεία».

Σας ευχαριστώ εγκάρδια,

Λίτσα Καποπούλου

Κι εμείς σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.  

 

 

bonsaistories